Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ugovor iz 2009. štetan za Hrvatsku'

Sanader u pauzi suđenja popio kavu s Lukom Bebićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkome Županijskom sudu danas je nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu.

U nastavku suđenja Sanaderu za primanje 10 milijuna eura mita od Zsolta Hernadija i ratno profiterstvo u slučaju Hypo, danasje svjedočio predstavnik Hrvatske u Nadzornom odboru i upravi INA-e Davor Mayer koji je u upravu INE postavljen u veljači 2011. godine.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader "Jasna društvena osuda" Iza rešetaka je već osam godina: Visoki kazneni sud Ivi Sanaderu smanjio kaznu Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Bošnjaković: Za ugovor INA-MOL čuo sam na radiju u automobilu

>> VIDEO Prodanović ljutito Sanaderu: Nemojte mi stalno pomagati!

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo Davor Mayer. Odmah na početku je predsjedniku sudskog vijeća Ivanu Turudiću rekao da je vezan poslovnom tajnom. 'U kompaniji su me upozorili na obvezu čuvanja poslovne tajne, pa me zanima odnosi li se to i na svjedočenje, s obzirom da mi u ugovoru stoji kako poslovnu tajnu ne moram čuvati u sudskim postupcima'.

Sudac Turudić mu je rekao kako nema nikakvih zakonskih razloga 'za blagodat nesvjedočenja'.

Mayer je kazao kako ga je NO Ine na prijedlog Vlade imenovao u Upravu u veljači 2011. godine. Naveo je kako je prije toga radio u Shellu, OMV-u, INA-i te da ima 18 godina iskustva u naftnoj industriji.

Sve ovlasti na predsjedniku Uprave

Na pitanje tužiteljice koja je zadaća Uprave Mayer je kazao: 'Položaj uprave INA-e je poseban, nijedna druga kompanija u RH nije organizirana na taj način. Sve ovlasti upravljanja su prebačene na predsjednika Uprave i Odbor izvršnih direktora. To je učinjeno izmjenama i dopunama dioničarskog ugovora'.

Ne može se zaustaviti odluka, čak ni ako je štetna

'Upravu čini 6 ljudi, tri su predstavnika s hrvatske strane, među kojima sam i ja, te tri s mađarske. Uprava nema direktne ovlasti, sve je prebačeno na predsjednika i izvršne direktore. Uprava ne upravlja, ali je odgovorna za poslovanje kompanije', kazao je Mayer te podsjetio na članak u ugovoru po kojemu član uprave MOL-a, u slučaju izjednačenog broja glasova ima prevladavajući glas čime je MOL-u praktički prebačeno upravljanje INA-om. 'Uprava može dati primjedbe, ali ne mogu dati veto na neku odluku, niti je zaustaviti ako i znaju da je neka odluka štetna. Mogu samo upozoriti'. 

Mayer je kazao kako je LODO (Lista za donošenje odluka) INA-in interni dokument koji predsjedniku Uprave daje ovlasti da direktno upravlja kompanijom. Prva takva Lista, ustvrdio je, donesena je prije nego su sadašnji članovi Uprave imenovani na svoje pozicije. 'LODO donosi uprava većinom glasova. Prvi je donesen 2009. godine i donijela ga je prethodna uprava, mi u tome nismo sujedlovali'.

Uprava ne glasa o projektima

Tužiteljica je na primjeru jednog LODO-a (slučaj odobravanja investivcijskih projekata između 7 i 40 milijuna eura) željela pokazati na koj način se to manifestira. Na pitanje tužiteljice na koji način se donose odluke o projektima, tj. tko predlaže odluku i tko je donosi Mayer je odgovorio: 'Direktori sektora pripremaju dokumente, izvršni direktor odobrava i šalje se u MOL. Upravi se vraća već izglasani akt, koji ona samo može primiti na znanje. Odluke ne donose zaposlenici MOL-a u INA-i, već se konzultacija događa u Izvršnom odboru MOL-a u Mađarskoj. Uprava o takvim projektima, čija vrijednost ide od sedam do 40 milijuna eura uopće ne glasa'.

Tražili suspenziju, no 'presudio' je predsjednik Uprave

Mayer je kazao i kako su u travnju 2011. tražili suspenziju dokumenta LODO jer su smatrali da je protivan Zakonu o tržištu kapitala, a i da određeni dioničari MOL-a imaju povlaštene informacije. 'O tome se raspravljalo, odnos glasova je bio 3:3, a presudio je glas predsjednika uprave MOL-a koji je odlučio da nema suspenzije. Nijedno operativno tijelo Vlade RH ne dobiva nijednu ovu odluku. Naši ne prisustvuju sjednicama izvršnih direktora, žalili su se da im je onemogućeno da obavljaju svoj posao, ali je 'presudio' im je predsjednik Uprave koji je to odbio', kazao je Mayer.

Mayer je kazao da je, do uhićenja, glavni izvršni direktor bio Bojan Milković. U medijima je, kazao je, čuo da RH imenuje glavnog izvršnog direktora, no on u dokumentima nije mogao pronaći ni jedan članak RH imenuje glavnog izvršnog direktora. 'Pretpostavljali smo da je on u hrvatskoj kvoti pa smo zatražili da se izabere netko od nas, no rekli su da to ne dolazi u obzir. MOL je predložio tadašnjeg financijskog dikrektora iz njihove kvote. Tražili smo kompromis i dobili da predsjednik uprave privremeno preuzme neke funkcije izvršnog direktora. Ta situacija traje i danas'.

MOL odlučuje o izvršnim direktorima

U studenom 2011. je, kaže, razriješen jedan izvršni direktor iz segmenta rafinerije i margetinga. Kako je poslovanje u Siriji u problemima, rafinerije u Sisku i Rijeci nisu modernizirane, a komercijalna aktivnost je jedna od najvažnijih smatrali smo da je značajno da novi izvršni direktor zna hrvatski jezik i jezike zemalja regije. No, kolege iz MOL-a rekli su da naš prijedlog ne dolazi u obzir i da će izvršni direktor biti osoba za kojeg se oni odluče. 'Njihov je izbor bio loš jer do sada nije dao rezultate'.

INA nabavlja naftu preko tvrtke kojoj je vlasnik MOL

Na pitanje kako Ina nabavlja naftu i naftne derivate Mayer je odgovorio da se to čini preko tvrtke MOL Trade koja je u vlasništvu MOL-a. 'Trošak nabave nafte za prošlu godinu je iznosio oko 2,5 milijarde dolara, a ukupni prihod je bio oko 5,5 milijardi. Na nabavu nafte je otišlo 40 do 45 posto ukupnog poslovanja. To je jedna od najvažnijih stavki', kazao je Mayer te dodao da se na taj način nabavlja od 2010. godine.

'Mi platimo koliko MOL kaže'

'Uprava nema nikakvu ulogu u donošenju odluka o procesu nabave nafte niti uvid u detalje nabave nafte. Nitko s hrvatske strane nema uvid u taj proces. Mi platimo koliko MOL kaže, ali ne znamo po kojem izračunu dolazi do te cijene i je li MOL to zaista tako ispregovarao s dobavljačima', kazao je Mayer. 'Tražio sam od MOL-a papire da vidim po kojoj cijeni kupujemo naftu, ali mi nisu dali 'jer bih odao poslovnu tajnu'. Rečeno nam je da mogu doći u jednu prostoriju i pogledati. Dozvoljeno mi je da gledam. O tome smo se očitovali pismeno, smatramo da je to neprihvatljivo. Nakon našeg pisanog očitovanja, NO je također tražio iste podatke, no koliko mi je poznato, do jučerašnje sjednice ih nije dobio'. 

Tužiteljica je Mayera pitala ima li MOL kakve obveze ulaganja na što je on kazao kako se prema ugovoru iz 2009. godine MOL obvezao na sudjelovanje u modernizaciji rafinerija i mreže benzinskih postaja. 'Modernizacija rafinerija nije u potpunosti napravljena. Prva faza riječke rafinerije je gotova, a druga nije ni počela. Nije počela ni modernizacija sisačke rafinerije. Što se tiče mreže benzinskih postaja modernizirano je oko 40 posto'.

Sudac Turudić je odredio pauzu.

U 12:15 sati je nastavljeno ročište. Na pitanje jesu li ugovorom propisane kakve sankcije za to što modernizacija nije izvršena do kraja Mayer je kazao da nisu. Na pitanje tužiteljica je li imao mogućnost utjecati na strateškog partnera da u roku izvrši ulaganja Mayer je kazao: 'Mi možemo utjecati samo prijedlogom i sugestijama. Nas troje koji smo imenovani od strane Vlade RH nemamo ravnopravan odnos s trojicom predstavnika MOL-a zbog sustava upravljanja. O svemu moramo izvijestiti kolege u MOL-u, iako se radi o pitanjima koja su u strateškom interesu Hrvatske'.

'Ključnu ulogu ima MOL'

Mayer je kazao kako postoji poslovna strategija INA-e, donesena krajem 2011. godine, no ona, tvrdi, nije obvezujući dokument. 'Utjecali smo na neke stvari, ali ključnu ulogu ima MOL. Kako je ugovorom ukinut odjel strategije INA je zapravo postala share kompanija, tj. tvrtka kćer MOL-a. Nije uobičajeno da naftna kompanija ove veličine nema odjel strategije'.

Na pitanje tužiteljice spada li proračun u zadržana pitanja Mayer je kazao kako je ta točka izbačena, isto kao i donošenje poslovnog plana. 'Poslovni plan i proračun donosi uprava kompanija, ali ta je stavka izbačena iz zadržanih prava. Da bi se to potvrdilo nije potreban NO, već obična većina u Upravi'.

'Milijunski projekti nisu ni dolazili do uprave'

Tužiteljica je podsjetila Mayera kako je govorio o prijedlozima koji su preglasavanjem odbijeni te pitala ima li odluka koju se donijeli jednoglasno. 'Za vrijeme mandata sadašnje uprave doneseno je 500-tinjak odluka. 85 posto su bile odluke tehničke prirode. No, neki drugi projekti, primjerice prodaja derivata u milijunskom iznosu, nisu ni dolazili do uprave. Istovremeno, banalne stvari poput donacija od 450.000 kuna su dolazile na upravu na odlučivanje. Sedam odluka je doneseno preglasavanjem, 40-ak ih je skinuto s izglasavanja. Primjerice, odluka o kupovini naftnih polja u Rusiji, vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara. Kad smo doznali da je cijena nerealna i precijenjena, jednostavno je skinut s dnevnog reda', kazao je Mayer.

Na pitanje kakvi su bili poslovni rezultati u 2011. Mayer je kazao kako su bili dobari i da je tvrtka imala određenu dobit, no ponajviše zbog naftnih polja u Siriji i sjevernom Jadranu. 'To nije rezultat aktivnosti MOL-a. S druge strane, uštede koje je MOL nametnuo imale su pozitivan učinak. No, i s uštedama se može pretjerati. Interes MOL-a nije nužno i interes INE, tj. RH. Ako se štedi na ulaganju u rafinerije, komercijalnu djelatnost i infrastrukturu, a ne tamo gdje je nužno, to nije interes RH'.

Ugovor iz 2009. štetan

Na pitanje jesu li izmjene dioničarskog ugovora dobre za Hrvatsku Mayer je kazao: 'Prva izmjena i dopuna iz 2009. navodi da je jedan od ciljeva jačanje energetske stabilnosti RH. Mojih 18 godina iskustva u ovoj struci mi govori da je izmjena međudioničarskog ugovora iz 2009. protina interesima RH i ne štiti energetsku stabilnost. Prepustiti kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati prave elemente zaštite vlastitih interesa, ne može biti ni u interesu RH. Cilj nije ispunjen', kazao je Mayer.

Tužiteljica je pitala i o izdvajanju plinskog biznisa, čemu se usprotivio Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović jer, kako je rekao, svjedok je u uvodu rekao da nije ekspert u tom području. Sudac Turudić je ipak dozvolio pitanje.

'Plinskim ugovorima dogvoreno je izdvajanje segmenta skladištenja. To je preuzela tvrtka Plinacro, a djelatnost trgovanja plinom ostala je u tvrtki Prirodni plin koja je ostala u vlasništvu Ine. Tvrtka Prirodni plin je temeljem napravljene formule, koja e bazira na cijeni uvoznog plina i na rok od 15 godina, trebala otkupljivati plin. To je problem jer imamo formulu za otkup, imamo tržišnu cijenu, a s druge strane imamo regulirano tržište na kojem bi tvrtka Prirodni plin taj isti plin trebala prodavati po nižim cijenama'.

Ispitivanje je preuzela obrana. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je pitala: 'Poslovni plan donosi uprava. Je li odluka za 2012. donesena jednoglasno?'. Nakon što je Mayer kazao da je Sloković je pitala ima li uprava pravo tražiti od odbora izvršnih direktora da postupaju po njezinim zahtjevima, prema onome što je u poslovnom planu?

Uprava ne odlučuje

'Ima, ali ako izvršni direktori ne postupaju po tome, mi operativno na to ne možemo utjecati', kazao je Mayer. 'Uprava je sada konzultativno tijelo, ne provodi odluke nego samo raspravlja o pitanjima koja predlažu izvršni direktori, a izvršni direktori upravljaju kompanijom s predsjednikom uprave. Nekad imamo, nekad nemamo informacije. Nekad dobijamo izvještaje, nekda ne. Ovisi o konkretnoj situaciji', kazao je Mayer.

'Onda uprava ipak nije lišena upravljačkih prava?', pitala je Sloković na što je Mayer odgovorio: 'Uprava nije lišena operativnog upravljanja, ali nije lišena odgovornosti'.

Na pitanje ima li saznanja koja su pravila u MOL-u što se tiče dobivanja povjerljivih informacija Mayer je odgovorio negativno. Sloković je potom pitala je li NO donio odluku ili se usuglasio s praksom da se povjerljive informacije o cijeni nafte ne dostavljaju na što je Mayer odgovorio: 'Prema mojim saznanjima nije. Otkako sam ja u upravi, nikad se nije raspravljalo o cijeni nafte'.

MOL nije želio dati podatke o cijenama

Na pitanje je li siguran da je NO tražio podatke o cijeni nafte Mayer je kazao da je NO, koliko se sjeća, tražio uvid u proces nabave nafte, a ne uvid u cijene.

Na pitanje po kojoj je cijeni INA prije nabavljala naftu i kakva je ta cijena u odnosu na cijenu preko MOL-a Mayer je kazao da nije dobio informaciju o cijeni nafte koju Ina nabavlja jer nisu htjeli dati podatke u pisanoj formi.

LODO proizlazi iz danih upravljačkih prava

Na pitanje spominje li se LODO u prvom ugovoru iz 2009. i izmjenama Mayer je kazao da on proizlazi iz danih upravljačkih prava, ali da se ne spominje ni u ugovoru iz 2003. ni u ugovoru iz 2009.

Sloković je napomenula kako je i HANFA imala primjedbe na LODO na što je Mayer kazao kako nije imala primjedbe na njihov LODO, nego na prethodnu verziju. 

Na pitanje je li bilo situacija da su izvršni direktori nešto predlagali, a uprava odbila te prijedloge Mayer je kazao kako nije bilo takvih prijedloga, već da su neki skinuti s glasanja i poslani na doradu.

Na pitanje obrane dobiva li uprava redovno zapisnike sa sjednica odbora direktora Mayer je kazao: 'Da, ali zapisnik, koji je u suženoj formi, prekontrolira predsjednik uprave. Mi ne vidimo odluke koje iza toga stoje pa smo stoga i tražili da prisustvujemo sjednicama. Članovi uprave informacije dobivaju preko tajništva društva. Uprava i NO su dva odvojena tijela'.

Na pitanje je li ikad takve podatke proslijedio Davoru Šternu kao predsjeniku NO Mayer je odgovorio negativno. 'Informirali smo Vladu i one podatke koji nisu poslovna tajna dostavljali smo Vladi. Nisu to često tražili, više su pitali što se i kako događa'.

2008. u gubitku 1,1 milijardi kuna

Na pitanje je li mu poznato kakva je bila financijska situacija 2008. godine Mayer je kazao kako je INA tada imala gubitak od 1,1 milijardi kuna.

Na pitanje zna li da je Ina 2009. isplatila dividende nakon izmjene ugovora Mayer je kazao da ne zna jer tada nije bio u upravi. Na pitanje je li mu poznato da je INA kroz 2012. bolje poslovala nego ranije Mayer je kazao kako mu je poznato da je 2009. uzela interkompanijski kredit od MOL-a te da je taj kredit bio po tržišnoj cijeni. 'Kasnije su počele pozitivne posljedice eksploatacije u Siriji i sjevernom Jadranu i to je uzrok pozitivnog rezultata koji danas imamo'.

Iako je Sloković inzistirala da odgovori s da ili ne, Mayer je kazao kako ne može tako odgovoriti. 'To je složeno pitanje. U nekim segmentima posluje bolje, a u nekima ne'.

Na pitanje je li se ikada dogodilo da je neki izvršni direktor donio odluku suprotnu poslovnom planu Mayer je kazao da je, no da to nije bitno niti je utjecalo na kompaniju. Od bitnih odluka, kazao je, nije.

'Ne znam za slučaj u RH da uprava nije izvršno tijelo'

Ispitivanje je preuzeo Čedo Prodanović. Podsjetio je Mayera da je rekao da ne zna za ovakav slučaj korporativnog upravljanja u RH te ga pitao što to znači. 'Ne znam za slučaj da uprava nije izvršno tijelo', odgovorio je Mayer.

Prodanović je zamolio da pojasni to da su prava prenesena na predsjednika uprave. 'Predsjednik kompanije upravlja kompanijom zajedno s izvršnim direktorima', kazao je Mayer.

Na pitanje je li to negdje napisano ili je mayer to zaključio prema dva glasa ima predsjednik uprave Mayer je kazao da tome svakodnevno svjedoči. 'Operativno upravljanje prepušteno je predsjedniku uprave i izvršnim direktorima. To je regulirano ugovorom iz 2009. godine te činjenicom da je predsjednik uprave preuzeo i dužnost glavnog izvršnog direktora i ima dva glasa'.

MOL ima malo više dionica, ali puno veća prava

Prodanović je pitao ima li nešto neobično u tome da većinski dioničar ima i veća upravljačka prava na što je Mayer kazao kako mu je neuobičajeno da RH nema ni formalnog ni stvarnog utjecaja. 'U redu je da ima više upravljačkih prava, no nije u redu da ima apsolutna', kazao je Mayer te dodao kako mu je poznato da postoje zadržana pitanja, no da drugi dioničar koji ima samo malu razliku u dionicama nema pravo veta. 'MOL ima samo malo više dionica, ali puno veća prava', zaključio je. 

Na pitanje kakvo su objašnjenje dobili kad su tražili da prisustvuju na sjednicama izvršnog odbora Mayer je kazao kako je argument bio da šef uprave prisustvuje sjednicama izvršnog odbora te da dobivaju zapisnike. 'Jedan član uprave je čak rekao da bi naše prisustvo uznemiravalo izvršne direktore. Kada smo tražili trenutnu suspenziju LODO-a rečeno nam je da to ne dolazi u obzir i da je normalno da većinski dioničar bude upoznat sa svim operativnim odlukama'.

Na pitanje koja su njegova znanja iz ekonomske struke Mayer je kazao kako je radio u INA-i, OMV-u i Exxon mobileu te da je prošao postdiplomska usavršavanja u korporativnom funkcioniranju u naftnoj industriji.

Na pitanje Jadranke Sloković koliko se puta usprotivio prijedlogu mađarske strane Mayer je kazao kako postoje tonski zapisi o suprotstavljanju nekim prijedlozima. '20-ak puta. U drugim slučajevima iznosili smo vlastite prijedloge'.

Ne zna se na koji se način određuje cijna nafte

U ispitivanje se uključio i Ivo Sanader. Svjedoka je pitao kako su potpisali ugovor s MOL- Tradeom, a nisu znali po kojoj se cijeni nabavlja nafta. 'Istina je da nismo znali elemente i parametre nafte. INA godišnje kupi nafte za 2,5 milijardi  dolara, ali ne zna se na koji se način ta cijena određuje. Morali smo osigurati da se posao ne blokira, a potom smo zatražili te parmatere po kojima se određuje nabavna cijena. Dali su nam ih 10-ak minuta za neki uvid, no to nije bilo dovoljno da napravimo analizu. O nemogućnosti dobivanja pismenih podataka obavijestili smo predsjednika uprave'.

Povećali si plaće za 50 posto?

Tužiteljica je pitala svjedoka da, s obzirom da se u medijima pojavila informacija da su si povećali plaće za 50 posto, pojasni o plaćama. 'U medijima je objavljeno da imamo bonus što nije istina. Nemamo ni parkirne karte. Imamo plaću na razini izvršnih direktora plus bonus. Pri dolasku u kompaniju smo zahtijevali da naše plaće usklade s plaćama izvršnih direktora, a ne da se povećaju'.

Na pitanje suca Turudića kako će se plaće uskladiti Mayer je kazao 'Mogle su se i smanjiti. Mi smo svjesni situacije u Hrvatskoj. Želim da se zna da nismo toliko bahati, to je bila odluka NO-a. To su plaće koje su u rangu s manadžerskim ugovorima u RH'.

Na pitanje tužiteljice da li izvršni direktori po zakonu odgovoraju za poslovanje Ine Mayer je kazao da po Zakonu o trgovačkim društvima uprava i članovi uprave odgovaraju svojom imovinom za poslovanje društva.

Izabran MOL-ov kandidat koji ne govori hrvatski

Na pitanje tko je na kraju izabran na mjesto direktora za rafineriju i marketing Mayer je kazao kako je izabran MOL-ov kandidat Artur Terneš.

Na pitanje tužiteljica ima li on iskustva u regionalnom poslovanju marketinga Mayer je kazao kako je iz njegova životopisa vidljivo da nema tih iskustava.

Na pitanje suca Turudića govori li Terneš hrvatski jezik Mayer je kazao: 'Koliko ja znam ne. Samo engleski i mađarski'.

Gubici zbog odluka o kupnji nafte

Tužiteljica je kazala svjedoku da objasni zašto je 2008. došlo do gubitaka, a Mayer je kazao kako su ti gubici nastali u drugoj trećini te godine, vezano za odluke o kupnji nafte. 'Nije se radilo osiguranje uslijed pada cijena nafte. Nafta je kupljena po skupljoj cijeni, a nakon toga je na hrvatskom tržištu prodavana po nižoj cijeni'.

Obrana je uložila prigovor na iskaz svjedoka. 'Smatramo da je iskaz tendenciozan, 'jer je pokušava izbjeći notorna činjenica da više upravljačkih prava ima onaj tko ima više dionica', kazao je Prodanović te dodao kako se Osim toga, iskaz je kontradiktoran, jer je iskaz kontradiktoran jer se Sanaderu do sada stavljalo na teret da je sklapao nepovoljne ugovore, a sada mu se spočitava što ti ugovori nisu poštovani.

'Govori se o tome da nije poštovana modernizacija, tj. ulaganje u rafinerije. Došli smo do paradoksa - od inkriminacije za sklapanje veleizdajničkih ugovora na štetu RH došli smo do inkriminacije da se odredbe tog ugovora nisu provodile', kazao je Prodanović.

Suđenje je završeno i nastavlja se sutra svjedočenjem predsjednika NO INA-e Davora Šterna i predstavnika Hrvatske u Nadzornom odboru i upravi INA-e Ivana Krešića.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene