Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOK TRAJU SUĐENJA

Doznajte koliko plaćamo za čuvanje vrijedne imovine u slučajevima poput Sanadera i Vidoševića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u najpoznatijim slučajevima poput onih Ive Sanadera i Nadana Vidoševića oduzete su na stotine vrijednih umjetnina i drugih dragocjenosti o kojima država sada mora skrbiti, a oni nisu jedini.

Sumnjiči ih se da su oštetili državu za desetke milijuna kuna, privedeni su pred lice pravde, a poreznim obveznicima i dalje stvaraju golem trošak. Samo u najpoznatijim slučajevima poput onih Ive Sanadera i Nadana Vidoševića oduzete su na stotine vrijednih umjetnina i drugih dragocjenosti o kojima država sada mora skrbiti, a oni nisu jedini. Doznajemo koliko plaćate čuvanje njihovih umjetnina.

Pročitajte i ovo Pljačka vozila FINA-e u Rijeci Riješena velika pljačka VIDEO Pao pljačkaš kombija FINA-e, policija objavila dramatičnu snimku uhićenja: "Policija je, gospođo", "Dijete mi spava" Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju"

Više od pola milijuna kuna... toliko stoji čuvanje imovine koje su kazneni sudovi privremeno oduzeli okrivljenicima do okončanja njihovih procesa. Ministarstvo državne imovine trenutačno skrbi o 1200 umjetničkih djela - slika, skulptura, mapa, knjiga. Takve vrijednosti ne mogu se čuvati bilo gdje pa su pohranjene u nekoliko muzeja. Samo u posljednje dvije godine to je stajalo 90 tisuća kuna.

"Ako imate auto koji vrijedi 200 tisuća eura, nećete ga ostaviti na cesti. A recimo ovo što ste pitali, tu se radi o umjetninama čija je vrijednost jedinično recimo tu negdje ili više", kaže Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Umjetnine zahtjevaju i neke posebne uvjete. "Temperatura mora biti stabilna, idealno između 18 i 21 stupanj. Vlažnost mora biti stabilna, idealno je negdje oko 50 posto, ali to opet varira zavisno o vrsti materijala. Ne smije biti prejaka svjetlost", kaže Gašparović.

Muzeji su najbolje i najsigurnije mjesto za čuvanje umjetnina, ali mora se misliti i na razne nepredvidive situacije. Poplave, požari, pa i krađe hipotetski su moguće pa se ništa ne smije prepustiti slučaju. Sve su privremeno oduzete nekretnine i osigurane. To pak stoji 360 tisuća kuna.

Osim umjetnina država čuva i vrijedne satove te nakit, i to u sefovima banaka. Najam plaća nešto manje od 6.000 kuna. Skrbi još i o jednoj nekretnini, šest automobila, tri motocikla i tri jahte. I dok automobili i motocikli ne stvaraju neki veći trošak, isto se ne može reći i za jahte. Njihovo čuvanje stoji 135 tisuća kuna.

Sudskim postupcima ne nazire se kraj pa će oduzeti predmeti do daljnjega biti financijski teret svih građana koji plaćaju porez.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene