Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razni troškovi

Zastupnici, uz plaće, potrošili gotovo 9,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u ovoj godini na zastupnike je potrošeno 9,5 milijuna kuna, no to su troškovi bez njihovih naknada (plaća), i nisu potpuni jer nisu, primjerice, obračunata sva službena putovanja.

U ovom sazivu Sabora, od studenog 2011. do prosinca 2014., zastupnici su ukupno odradili 15 sjednica, no, naravno, nisu svi radili jednako. S obzirom na objavljenju statistiku o radu Sabora i zastupnika, za neke bi se s pravom moglo postaviti pitanje; što oni u stvari rade i koji je njihov smisao?

Najaktivniji zastupnik je Boro Grubišić iz HDSSB-a koji se za riječ javio 1526 puta, a slijede ga HDZ-ov Ivan Šuker sa 1418 javljanja i Branko Vukšić sa 1407. Zastupnik koji niti jednom u tri godine nije imao potrebu nešto reći je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum. On je više  puta priznao da u Sabor svraća najčešće kad je poslom u Zagrebu. Njegova sestra, Nevenka Bečić, nešto je aktivnija pa se javila 18 puta. Riječi nismo čuli niti od SDP-ovog Josipa Vukovića.

Aktivnošću u Saboru nije se proslavio niti šef HDZ-a Tomislav Karamako, koji nije čest posjetitelj saborskih klupa, a svega se pet puta javio za riječ u tri godine. Najviše zastupničkih pitanja postavili su laburisti - 909, a ukupno je bilo 2219 pitanja.

Ove godine zastupnici su radili samo 103 dana, odnosno 700 sati, no na njih je potrošeno 9,5 milijuna kuna, i to su troškovi bez njihovih naknada (plaća). Zastupnici su najviše potrošili na automobile (2,7 milijuna kuna) te stanarinu i režije (oko 3,1 milijuna kuna). Za odvojeni život dobili su milijun kuna, a 100 tisuća kuna više su potrošili i na zrakoplovne karte.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Glasanje u Saboru - 14 peglale se kartice Objavljeni troškovi zastupnika - stanovi, putovanja, automobili: Pogledajte koji su najviše potrošili

Pet milijuna kuna više: Saborski odbor raspodijelio novac za stranke

Najveće troškove imala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović 232 tisuće kuna te Frano Matušić (HDZ) - 210 tisuća kuna i predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) - 196 tisuća kuna.

U tri je godine mandata Sabor donio 692 zakona, od kojih je 233 usklađeno sa zakonodavstvom EU, no čak 565 zakona ili ukupno njih 82 posto doneseno je po hitnom postupku. Jednoglasno je donesen 281 zakon. Zastupnici su se za riječ javili gotovo 30.000 puta, klubovi zastupnika su zatražili stanku tijekom zasjedanja 138 puta. Najviše stanki zatražio je Klub zastupnika HDZ-a. Zastupnicima su izrečene 52 stegovne mjere, a najviše opomena i oduzimanja riječi, ukupno 29, dobili su opet HDZ-ovci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene