Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Sabor u zakonodavstvu EU: Ovlasti hrvatskog parlamenta obavljat će Odbor za EU poslove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku sjednice Sabora zastupnici raspravljaju o prijedlogu Zakona o suradnji Hrvatskog sabora i Vlade u europskim poslovima.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav ovim zakonskim prijedlogom planira uređenje odnosa hrvatskog parlamenta i Vlade u situacijama koje nastaju prije donošenja i usuglašavanja europskih propisa. Naime, Hrvatska ulaskom u EU ulazi u novi zakonodavni prostor.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu"

 

>>Od 1. srpnja moći ćete se prijaviti na EUROPSKOJ BURZI RADA!
 

Prema prijedlogu zakona, Sabor će razmatrati stajališta Vlade za europsko usuglašavanje i moći će davati svoja mišljenja na osnovu kojih će Vladini predstavnici djelovati u institucijama EU. U zakonodavnom postupku EU, Vlada RH zastupat će interese hrvatskih građana svojim djelovanjem u Vijeću EU, dok Sabor nije izravno zastupljen u institucijama EU. Svoj će utjecaj na razvoj zakonodavstva na razini Europske unije Sabor ostvarivati posredno u postupku nadzora nad djelovanjem Vlade RH u institucijama EU. Također će sudjelovati u postupku predlaganja kandidata RH za institucije i tijela EU.

U ime predlagatelja, predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, SDP-ov Peđa Grbin je naglasio kako se u skladu s prihvaćenom praksom država članica EU predviđa da ovlasti Sabora u europskim poslovima obavlja Odbor za europske poslove.

'Njegove će najvažnije ovlasti biti donošenje radnog programa, razmatranje stajališta RH i donošenje zaključaka o tim stajalištima, razmatranje izvješća vlade o sastanicma Vijeća EU te pripremama za predstojeće sastanke', rekao je Grbin.

>>EU donosi ZAOKRET u hrvatskoj poreznoj politici, doznajte kakav!

Iako će Odbor, kako je naglasio, djelovati kao središnje tijelo za obavljanje europskih poslova u Saboru, isti je dužan maksimalno poticati sva radna tijela na sudjelovanje. Zakon predviđa da, iznimno, predsjednik Sabora može pozvati predsjednika Vlade da na sjednici Sabora predstavi hrvatsko stajalište za sastanak Europskoga vijeća i prije održavanja sastanka Europskog vijeća, te da premijer dva puta godišnje podnosi Saboru izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća. Takvo uređenje omogućilo bi saborskim zastupnicima raspravu o sastancima Europskog vijeća, a služi i kao instrument za podizanje svijesti, te informiranje šire javnosti o europskim pitanjima.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene