Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene PDV-a

EU donosi ZAOKRET u hrvatskoj poreznoj politici, doznajte kakav!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi strahuju i od poplave poskupljenja nakon što Hrvatska 1. srpnja uđe u Europsku uniju. Takva razmišljanja muče i Vladu koja je Saboru predložila izmjene zakona o PDV-u.

Europska je komisija u nedavnoj preporuci Hrvatskoj savjetovala proširenje porezne baze, što bi u skoroj budućnosti moglo značiti i poskupljenje osnovnih životnih namirnica poput kruha i mlijeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene s ulaskom u EU GRAĐANI EUROPSKE UNIJE, ovo je od danas KORISNO znati! Slika nije dostupna Pozitivne reakcije Mediji BiH: EU je na našim vratima

>> Smanjili im PDV, a oni digli cijene: Kava 25 kuna, pizza 65, koktel 100...

Kruh i mlijeko ponovno su na 'dnevnom redu'. U ministarstvu financija već računaju kakve učinke može imati povećanje najniže stope PDV-a od 5 posto na te proizvode.

'Vidjet ćemo i u raspravi da li bi određene proizvode koji su 25 posto, kao voće i povrće, probali spustiti na neku nižu stopu, a neke proizvode koji su na 5 posto malo povećati. Ali moramo detaljno izraziti da vidimo kakav nam je konačni efekt', kaže Boris Lalovac, zamjenik ministra financija.

A već od 1. srpnja dio cijena će se mijenjati. S Unijom poskupljuju cigarete, energenti, jači automobili i kino ulaznice. Niže cijene očekuju se na hranu, roming, manja i rabljena vozila, kupnju na internetu, i police osiguranja. Iste cijena trebale bi biti za namještaj, robu široke potrošnje poput odjeće, obuće i kozmetike te nekretnine.

'Konkurencija sa Europskog tržišta će svakako utjecati na smanjivanje cijena', ističe Lalovac. Ukidanje carina značit će i do milijardu kuna na godinu manje u proračunu. Europska komisija predlaže Hrvatskoj da proširi trenutačnu poreznu bazu.

Uz PDV po stopama od 5 do 25 posto, prosječan građanin još plaća i porez na dohodak, na motorna vozila ili plovila, na promet nekretninama, kuću za odmor, na dobit i dividendu, prirez i razne trošarine. Izlaz se vidi u porezu na nekretnine.

'To je jedan vid koji Europa zapravo jako zagovara, da zapravo oporezivanje rada šteti i potrošnji i zapravo izlasku iz krize a da je oporezivanje imovine zapravo najmanje šteti pokretanju privrede', zaključio je Lalovac.

Koalicijska Vlada oko toga za sada nije složna. No jedno je sigurno, Europska unija donosi zaokret u poreznoj politici što će utjecati i na cijene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene