Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne može se do njih'

'Priče da su sredstva iz 2. stupa vlasništvo nekog pojedinca su samo priče'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na samom početku sjednice Sabora BUZ-ov Milivoj Špika osvrnuo se na sustav mirovina.

Na početku sjednice u BUZ-ov Milivoj Špika tražio je stanku nakon koje je za govornicom govorio o mirovinskim fondovima. 'Sve priče da su sredstva iz 2. stupa vlasništvo nekog pojedinca su priče jer pojedinac ne može nikad do njih doći', rekao je Špika i ustanovio kako će ulaganjem sredstava iz drugog stupa povećati javni dug.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

'I sve one priče da će mirovine rasti s obzirom na drugi stup nemaju uporište ni u kakvom matematičkom izračunu', dodao je.

Prava nacionalnih manjina

Hrvatski sabor sjednicu u četvrtak nastavit će raspravom o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu u 2014. za potrebe nacionalnih manjina.

U Izvješću stoji da je za provođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Vlada tijekom 2014. godine utrošila 144,3 milijuna kuna, što je znatno više nego u 2013. godini kada je utrošeno 138,1 milijuna kuna.

U izvještajnom je razdoblju, ocjenjuje se, pokazan zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, a pozitivni pomaci postignuti su u području kulturne autonomije nacionalnih manjina, odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u provedbi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine i pripadajućeg Akcijskog plana te u području razvijanja tolerancije prema različitosti i suzbijanju diskriminacije.

Značajniji napredak nije, međutim, zabilježen u području ostvarivanja prava na ravnopravnu službenu uporabu manjinskog jezika i pisma.

Pripadnici nacionalnih manjina nisu koristili pravo uporabe svog jezika i pisma u postupcima pred upravnim tijelima jedinica samouprave kao ni u postupcima pred državnim tijelima, ali u odnosu na 2013. značajno je povećan broj sudskih postupaka koji su vođa jeziku nacionalne manjine.

Analiza stanja usklađenosti statuta jedinica samouprave s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj je pokazala da od 27 lokalnih jedinica koje su svoje statute dužne uskladiti s navedenim propisima, njih 12 nije detaljno razradilo ostvarivanje svakog pojedinačnog prava, dok pet jedinica lokalne samouprave uključujući i Grad Vukovar, uopće nije svojim statutima uredilo ostvarivanje predmetnih prava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene