443478
443478
443478
443478
443478

SABOR RASPUŠTEN - Za osmim sazivom nitko ne žali

  • , 15.07.2016., 21:34
  • Autor:
  • komentara

S današnjim danom osmi saziv Sabora i službeno je raspušten.

 
 
 
 
Sabor raspušten, slijede prijevremeni izbori (Video: Dnenvnik Nove TV)
Sabor raspušten, slijede prijevremeni izbori (Video: Dnenvnik Nove TV)

Bio je to najkraći saziv Sabora u povijesti Hrvatske, koji, osim političke nestabilnosti i bavljenja međusobnim prepucavanjima, nije donio ništa posebno. Dok se čeka odluka predsjednice o raspisivanju izbora, odluku o tome hoće li na izbore, donio je Tihomir Orešković.

Za osmim sazivom Sabora - nitko ne žali. Od prosinca do danas radili su ukupno 57 dana, donijeli 33 zakona, 174 odluke, 42 izvješća i državni proračun. Zastupnici su se za riječ javili 4558 puta, zatražili 38 stanki, i zaradili 12 stegovnih mjera.

'Naravno da nisam zadovoljan. Taj saziv Sabora nije učinio ono, naravno vezano opet i uz djelovanje Vlade, što smo svi mi očekivali, a to je da se uistinu provedu prave strukturne reforme', kaže Željko Reiner, predsjednik Sabora.

Neki zastupnici nisu prozborili ni riječi. 'Nažalost nije dobro što je u ovako kratkom vremenu bilo puno rasprava koje su bile vezane uz ideologiju', rekao je Ivan tepeš iz HSP- AS-a.

Zastupnici najkraćeg saziva Sabora u povijesti Hrvatske nisu se suzdržavali kada je trebalo uzeti novac poreznih obveznika. Za ovaj mjesec, u kojem nisu radili ni dana, kao i za lipanj, kada su radili pola mjeseca, uzeli su punu plaću, ali i sve povlastice, poput 1500 kuna paušala, naknade za odvojeni život.

Najkraći mandat u povijesti hrvatske demokracije već su zaboravili. Sada misle na kampanju.

'Narodna koalicija kreće da povuče ovu zemlju prema naprijed nakon 6 mjeseci kaosa', kaže Gordan Maras iz SDP-a.

U ovih šest mjeseci to je izgledalo potpuno kaotično sa razine svih političkih stranaka, zavisnih, nezavisnih, lijevih, desnih, pravih krivih, ali valjda će u idućem mandatu biti bolje', kaže Tomislav Tolušić iz HDZ-a.

Andrej Plenković, novi šef HDZ-a unutarstranačku kampanju privodi kraju. Tko će biti njegovi favoriti na listama za parlamentarne izbore, ne želi otkriti.

'Oni su bili u jednoj blagoj prednosti zato što je HDZ u jednoj konsolidaciji unutarstranačkih izbora, ali to ništa ne znači mi ćemo na izbore izaći vrlo spremni, s ljudima koji će jamčiti provedbu programa. Držim sasvim otvorena vrata za buduću, poslijeizbornu suradnju s Mostom', rekao je Plenković.

Ni s Mostom, ni bez njega - Tihomir Orešković, odlučio je, na izbore ne ide. Mostovi ministri - odluku tek donose.

Za one koji će u izbornu utrku - Platforma 112 postavila je zahtjeve. 'Kakvi su njihovi programi, koji su ljudi koje će predlagati u izvršnu vlast, i na koji način sa kojim sredstvima planiraju provoditi ideje koje bi trebali zastupati sada', rekla je Jelena Berković iz Platforme 112.

Predsjednica će u subotu donijeti odluku o izborima, koja bi na snagu trebala stupiti 1. kolovoza, od kada počinju teći rokovi. Nove zastupnike biramo 11. rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se