Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Petrov napao Vladu i Plenkovića: "Tko piše hrvatsko-ugarsku nagodbu? Ako su Mađaroni zavladali Hrvatskom, za koga radi Vlada?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor zasjedanje u srijedu započinje s raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se, među ostalim, vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave.

10:07 - Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a pozvala je premijera Plenkovića da se na dnevni red Sabora stavi Istanbulska konvencija što prije.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

"Ako je žena jednog župana imala dovoljno hrabrosti izaći pred javnost, reći da je zlostavljana, imajte dovoljno hrabrosti, pošaljite Konvenciju na ratificiranje", pozvala je zastupnica premijera i poručila mu da prije toga ne broji koliko ruku ima s jedne strane, odnosno s druge strane sabornice.

"Ako vam fale neke ruke, dobit ćete ruke u našem klubu, ali imajte hrabrosti, pošaljite Konvenciju pa da vidimo tko je u ovoj sabornici za to da i dalje muževi zlostavljaju svoje obitelji i svoje žene, a tko je za to da država kaže to je problem. Stat ćemo iza toga", poručila je Mrak Taritaš nakon saborske stanke.

10:05 - Petrovu je odgovorio Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, koji je ustvrdio da  Hrvatskom upravlja Vlada RH, a pitanja Mostovca nazvao je "podmetanjima".

"I dok upravlja posve je jasno i normalno i jedno moguće da razgovara sa svim gospodarskim subjektima koji su od strateškog interesa za Hrvatsku. Da bilo tko drugi razgovara, meni bi bilo čudno. Ta ista vlada provodi postupak odabira konzultatnta kako i na koji način otkupiti udio Ine od MOL-a. Tim više je logično da razgovaraju i o Rafineriji Sisak. Vlada je na stajalištu da se sačuva rafinerijski biznis u Sisku. U isto vrijeme istaknuli ste problem Petrokemije. Ina je s PPD-om glavni dobavljač Petrokemije. I tko je pozvaniji nego dvoje Vladinih dužnosnika razgovarati o sudbini Petrokemije?", rekao je Bačić.

9:50 - Božo Petrov (Most) napao je Vladu zbog Ine i pregovora s Mađarima.

"Volio bih odgovor na jedno pitanje tko danas piše hrvatsko-ugarsku nagodbu? Nije slučajnost da je premijer u Saboru rekao da se s Mađarima pregovara oko Ine. Onda su se dogodile dvije ključne situacije gdje su bitne dvije tvrtke: Ina Rafinerija Sisak i Petrokemija. Činilo se da su to dvije odvojene priče, no kad gledate čini se da se neisporukom plina Petrokemiji ucjenjuje u vezi Refinerije Sisak? Rafinerija Sisak se gasi, gasi se 60 radnih mjesta, a svi saborski zastupnici vidjeli su da Refinerija može poslovati uredno. a zamislite kako bi tek funkcionirala da se u nju ulagalo. Ako je takav dogovor Vlade i Mađara, onda bi bilo u redu da premijer to kaže a ne da jedan tjednik bude glasnogovornik Vlade.
Tko zastupa Hrvatsku u tim pregovorima? Martina Dalić koja se javno odmaknula od Ine zbog supruga koji radi u toj tvrtki?  Ako su Mađaroni zavladali Hrvatskom, onda je to dugoročna politika MOL-a koja njima odgovara. Rafinerija Sisak trebala bi biti hrvatski interes. Onda se postavlja pitanje za koga radi ova Vlada", kazao je Petrov.

9:35 - Most, HDZ i GLAS su zatražili stanku zbog aktualne političke situacije.

Lokalne će jedinice raspisivati natječaje za zakup ili prodaju, a u postupak kontrole cijelog postupka uključeno je Državno odvjetništvo.

Agencija za poljoprivredno zemljište se ukida, s obzirom da raspolaganje njima prelazi u nadležnost općina i gradova.

Vraća se pravilo domicilnosti: zemlja se raspodjeljuje poljoprivrednicima s lokalnog područja, čime se potiče ostanak poljoprivrednika na tim područjima.

U fokusu je, poručuju iz Vlade, jačanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), što znači da zakon daje prednost pri raspodjeli poljoprivrednog zemljišta OPG-ovima te mikro i malim poduzećima.

Prema zakonu, državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina, što se može produžiti na još toliko, ako je korisnik bio dobro gospodario tim zemljištem. Na taj način rješava se raspolaganje za nekoliko generacija poljoprivrednika koji se bave poljoprivredom.

Prioritet pri dodjeli imat će stočari kojima nedostaje vlastite zemlje, dosadašnji zakupci koji su uredno ispunili gospodarski program i poštivali ugovore te mladi poljoprivrednici.

Predloženim zakonom trebao bi se riješiti i problem zapuštenog privatnog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta, a ono se može dati u zakup do 10 godina, novac od njegovog zakupa se stavlja na poseban račun, za slučaj da se vlasnik javi.

Cilj zakona je smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućiti ostanak ljudi, posebice mladih u ruralnim područjima, okrupniti zemljište i staviti u funkciju zapušteno poljoprivredno zemljište i državno poljoprivredno zemljište koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Osnovna pitanja koja se uređuju tim prijedlogom zakona između ostalog se odnose na održavanje i zaštitu poljoprivrednog zemljišta, korištenje poljoprivrednog zemljišta, promjenu namjene i naknadu za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i Zemljišni fond. (N.C./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene