Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali poruku Vladi

Sabor: Rafineriju u Sisku treba spasiti, pregovori s MOL-om moraju biti čvrsti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici, komentirajući današnju sjednicu Nadzornog odbora Ine na kojoj bi se trebalo raspravljati o budućnosti prerade nafte u njezinim rafinerijama, jednoglasni su kako treba spasiti rafineriju te se čvrsto postaviti u pregovorima s MOL-om.

"Ponašanje MOL-a neprihvatljivo, jer je ta tvrtka potpisala da će obnoviti obje rafinerije", rekao je novinarima bivši SDP-ovac i bivši ministar financija Slavko Linić koji je pozvao premijera Zorana Milanovića da s pozicije predsjednika Nadzornog odbora Ine "smijeni svog prijatelja Sinišu Petrovića" koji, tvrdi, radi protiv interesa Hrvatske.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Reiner: 'Ako želite, možete apsolutno napraviti iz svega slučaj'

Milanoviću zamjera jer "sve šutke prihvaća i ništa ne komentira", a drži i kako je izostao timski rad vlade u borbi za zaštitu hrvatskih interesa. "Treba im reći, gospodo izvolite odradite svoje obveze - potpisali ste i hoću dvije obnovljene rafinerije - zaboravite gašenje", kazao je Linić.

Ministar Vrdoljak o MOL-u: 'Ako žele, mogu sutra ugasiti rafineriju u Sisku'

Vlada, smatra Linić, mora biti jasna i zatražiti od partnera da odradi svoje obveze. Premijer, kaže, umjesto toga tvrdi kako on nije kriv za ono što je rađeno 2003. ili 2005.

"On je premijer i mora raditi u interesu Hrvatske. Najodgovorniji za ovo stanje je Siniša Petrović koji je "šeficu sindikata INAŠ) Maju Rilović izbacio iz NO-a jer je štitila hrvatske intrese i sukobljavala se s mađarskim dijelom uprave. Prema tome odradio je protiv interesa Hrvatske", uvjeren je bivši SDP-ovac Linić.

Energetska budućnost

Za Inu se bore, kaže Linić, jedino ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i hrvatski članovi uprave koji su u toj borbi usamljeni. Đuro Popijač (HDZ) ističe kako sve ono što se događa oko najvažnije hrvatske energetske kompanije nije dobro niti za energetsku budućnost Hrvatske niti za stabilnost po pitanju opskrbe ključnim enegentima.

"Dobar dio odgovornosti za sve snosi aktualna vlast koja već tri godine osim latentnog izazivanja sukoba sa strateškim partnerom ništa drugo nije učinila da se ta situacija razriješi", uvjeren je taj HDZ-ovac.

Popijač se žestoko obrušio na premijera Zorana Milanovića rekavši kako mu (Milanoviću) u svojoj izgubljenosti u prostoru i vremenu nakon tri godine vladanja i rezultata koje je ostvario ostaje još jedino pljuvanje po prošlosti, "ne sagledavajući sve ono što oni nisu učinilu i u Ini i generalno u području uvjeta u kojem posluje hrvatsko gospodarstvo".

'Zaključiti agoniju'

"Definitivno treba zaključiti agoniju koja se tiče pregovaranja i pozicije dva najveća i ključna partnera u Ini. Oni su nasljedili potpuno spremnu platformu za pregovore i oko dioničkog ugovora, a i oko svih onih problema što je hrvatska strana i ranije uočavala, da MOL kao strateški partner ne zadovoljava po pitanju samog dioničkog ugovora i od ranije", kaže Popijač.

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel uvjerena je, kaže, kako ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i hrvatska vlada rade sve da "izvuku u korist i države i građana". "Sam ugovor i upravljačka prava ne idu nam na ruku, a hoće li nešto uspjeti, ja vjerujem da će uspjeti nešto riješiti", kaže Merzel i dodaje kako nije rješenje u otpremninama koje se, ističe, kroz par godina istope.

Situacija je ozbiljna i alarmantna za Sisak. Radi se, podsjeća, o 800 radnih mjesta plus nekoliko desetaka obrta i malih poduzeća koji su vezani indirektno na rafineriju, plus ona poduzeća koja su nekad bila u sastavu same rafinerije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene