Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDNOGLASNA ODLUKA

Hrvatski sabor potvrdio Pariški sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o potvrđivanju Pariškog sporazuma o klimi, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

12:40 Sabor je završio s radom za ovaj tjedan. Nastavlja u srijedu, a na dnevnom redu će biti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. 

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Slika nije dostupna Na sjednici 239 točaka Najavljena velika promjena na sjednicama Sabora: "Danas sam naučio da se HDZ-u na nježan način treba reći kako je ukradena milijarda"

12:15 Nakon stanke Nikola Grmoja (Most) je objasnio da ju je zatražio kako bi upozorio na "najveću medijsku manipulaciju" u Hrvatskoj, kako je nazvao jedan tekst objavljen na portalu Jutarnjeg lista, a koji govori o sukobu HDZ-a i Mosta u Metkoviću. 

Zastupnici su započeli glasovanje o raspravljenim zakonskim prijedlozima. 

12:00 Rasprava o prijedlogu zakona o potvrđivanju Pariškog sporazuma je završena, a nakon stanke bi trebalo uslijediti glasovanje. Stanku je zatražio Nikola Grmoja (Most), "u vezi medijskih manipulacija", bez dodatnih obrazloženja.

Željko Bigović, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, podržao je sugestiju Gordana Marasa te prihvatio da se izradi karta hrvatske flore i faune. 

Obavijestio je zastupnike i da je Europska unija za obnovljive izvore energije izdvojila gotovo 177 milijardi eura godišnje te da će i Hrvatska participirati u tim sredstvima. 

11:20 Vesna Pusić (HNS) je upozorila na to da je nekontrolirana emisija kroz klimatske promjene proizvela i migracije jer se u nekim dijelovima svijeta više ne može živjeti od zemlje. "Naročito su na udaru one zemlje u kojima danas vidimo da je proglašena međunarodna kriza gladi, iz kojih sve više ljudi bježe od gladi, dolaze u Europu i druge afričke države. Taj trend se nikakvim nasiljem, kavezima i žičanim ogradama, ne može zaustaviti", rekla je Pusić, dodajući da se može spriječiti samo zaustavljanjem klimatskih promjena i otvaranjem šansi tim ljudima da u svojim zemljama žive od poljoprivrede. "Mnogi ratovi kojima smo danas svjedoci su direktno ili posredno također izazvani klimatskim promjenama", rekla je Pusić.

Miro Bulj (Most) odgovorio joj je, u svom stilu, da "sila Boga ne moli". "Svi koji su potpisali sporazum krivi su i za ratove i za klime, razvijajući svoja posla. Te su države puno razvijenije od Hrvatske, njihov interes je isključivo i primarno njihov razvoj, a mi smo im samo tržište", rekao je Bulj. 

10:35 Kako je Tomislav Žagar, govoreći u ime Kluba zastupnika Mosta, u jednom trenutku citirao Marxa, kritizirajući kapitalizam koji brine samo o profitu, Gordan Maras (SDP) ga je pozvao da pojasni jesu li u Klubu Mosta promijenili priču pa su postali zagovornici obnovljivih izvora energije.

"Nisam shvatio da je netko govorio protiv obnovljivih izvora energije, govorilo se o balansu i kako ih poticati. Problem je bio poticanje vjetroelektrana, a vjetar je nepouzdan", rekao je Žagar, na što se Maras glasno nasmijao. U Žagarovu obranu stao je Darko Horvat (HDZ), poručivši mu da ga ne brinu ti čudni tonovi podsmijeha. "Ovo je bio podsmijeh neznanja. Dolazi vrijeme gdje ćemo se mi smijati onima koji se sada smiju", rekao je Horvat.

10:30 Nezavisni zastupnik Željko Glasnović upozorio je da predloženi zakon neće biti učinkovit ukoliko se neće moći provoditi. "Imamo informacije na internetu, to su zadivljujući podaci, rokamo s tim kao nitko u povijesti. Ali rat se dobiva na taktičkoj razini. Bez zakona sa zubima od ovoga nema ništa, to je puka spika", rekao je Glasnović.

10:10 Rasprava je nastavljena o prijedlogu zakona o potvrđivanju Pariškog sporazuma, za kojeg Vlada traži da se prihvati po hitnom postupku. Gordan Maras (SDP) je rekao da podržava zakon, ali je upozorioda bi Hrvatska trebala izraditi kartu koja bi pokazala gdje u Hrvatskoj obitava flora i fauna te kako se to mijenja s obzirom na klimatske promjene. "Zbog globalnog zatopljenja smreka za 40 do 50 godina neće uspijevati na mjestima gdje sada uspijeva", upozorio je Maras.

Klub zastupnika Mosta podržao je donošenje zakona, naglasivši da on pruža priliku i za nova radna mjesta. 

10:00 HDZ-ov zastupnik je Andro Krstulović Opara pozvao je na ponovno osnivanje Vijeća za normu hrvatskog jezika. "Račanova i Milanovićeva vlada dvaput su ukinule Vijeće za normu hrvatskog jezika. To nije i ne može biti slučajno", rekao je Krstulović Opara. 

9:55 Na problem s otpadom upozorio je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku) koji je naglasio značaj recikliranja otpada koji bi, osim dobiti osigurao i tisuće radnih mjesta.
"Koliko nam vremena treba da krenemo u realizaciju toga otpada? Kada bi dozvolili da privatni gospodarstvenici rješavaju taj problem, vjerujem da bi se to riješilo u godinu dana. Imamo Austriju, Njemačku, Belgiju i Švedsku, možemo vidjeti njihove sustave i napraviti slične ili iste. Milijarde nam cure na sve strane, a mi smo lijepa zemlja, Bog nam je dao sve osim dovoljno pameti da krenemo u realizaciju nekih stvari koje su moguće i koje nisu problem", rekao je Mišić.

9:50 Tomislav Panenić iz Mosta upozorio je na povećanu koncentraciju arsena u vodi u slavonskim mjestima, poput Komletinaca. "Svi znamo da koncentracije u Slavoniji nije nešto novo, jedno od rješenja je regionalni vodovod istočne Slavonije koji se planira već 20-tak godina", rekao je Panenić. Prema njegovim riječima dopuštene koncentracije su 10 mikrograma po litri, a u nekim mjestima one značajno premašuju 50 mikrograma. "Trošak privremenog rješenja koji se omogućava pročišćavanje nije toliko velik, to bi bilo oko 2,5 posto trenutne cijene, ukupan trošak negdje šest milijuna kuna", rekao je Panenić. 

9:33 Sabor je, uobičajeno, rad započeo stankom. Klub HDZ-a je zatražio stanku kako bi "progovorili o ugroženosti hrvatskog jezika, a Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku stanku je zatražio kako bi upozorio na problem otpada.  

Što donosi Pariški sporazum?

Pariškim sporazumom utvrđuje se dugoročni kvalitativni cilj smanjenja emisija u skladu s nastojanjima da se porast globalne temperature ograniči na znatno manje od 2 stupnja Celzijusa te da se pokuša zadržati na 1,5 stupnja Celzijusa u odnosu na razinu emisija u predindustrijskom razdoblju.

Republika Hrvatska potpisala je Pariški sporazum 22. travnja 2016. u New Yorku.
U usporedbi s ostalim članicama Europske unije, Hrvatska ima niske emisije ugljičnog dioksida po stanovniku, ali je ranjiva na klimatske promjene te stoga zainteresirana za doprinos globalnim naporima za sprječavanje opasnih utjecaja na klimatski sustav, navodi se u obrazloženju prijedloga potvrđivanja Pariškog sporazuma. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene