Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad proizvodnje

TOLUŠIĆA ČEKA BORBA, ALI IPAK PRIZNAJE "Resor koji grca u problemima je pun izazova"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada uđe u ministarstvo poljoprivrede, starog ministra s novim resorom Tomislava Tolušića, dočekat će ruralni razvoj. No, fondovi s kojima se i dosad bavio nisu u poljoprivredi jedini problem. Dočekat će ga i problemi u mljekarstvu koje ponovno bilježi pad proizvodnje, a mljekari ga već upozoravaju da će se taj trend i nastaviti.

I dalje pada proizvodnja mlijeka te je manja za tri tisuće tona. ''Svjedoci smo da je cijena mlijeka drastično niska i sramotno niska i svi koji nisu morali hraniti krave i proizvoditi mlijeko su se krava riješili'', rekao je Kristijan Pandek, stočar.

Pročitajte i ovo Domagoj Škobić Problemi i rješenja Voćke su u cvatu, a voćari u strahu: ''Morat će doći do znatnih promjena'' Prosvjednici blokirali centar Đakova - 3 Solidarni s kolegama VIDEO Seljaci ponovo prosvjeduju, blokiran centar Đakova: "Uništava se domaće tržište"

Upravo niska cijena i skupa proizvodnja su, kaže Kristijan, glavni problemi mljekara. A svoj vapaj uputili su i voćari. U promjenama ruralnog razvoja očekuju nove natječaje po novim pravilima.

''Do sada su veliki povlačili sredstva, ako se desi da će se preferirati mala i srednja gospodarstva onda bismo mogli očekivati nekakav napredak'', rekao je Željko Ledinski, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Napredak bi trebalo donijeti i navodnjavanje, koje stoji u vladinu programu. I to putem europskih fondova, u što nade polaže i gospodarska komora. ''Njihova provedba mora biti jednostavna, jasna i neometana i moramo zajedno učiniti maksimum da najbolje iskoristimo raspoloživa sredstva'', kaže Žaklina Jurić iz HGK-a, Sektora poljoprivrede.

Novi ministar dolazi iz resora fondova u kojima, kaže, novca ima. 'Do sada je dodijeljeno negdje oko šest posto sredstava. Novaca ima više nego dovoljno i do kraja godine možemo plasirati stotinjak milijuna eura na tržište poljoprivrede'', rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Resor koji grca u problemima je pun izazova, kaže sam Tolušić, uvjeren da će brzo napraviti vidljive promjene.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene