Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o proračunu

'Ruka Adlešič košta oko pet milijuna kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedinačna saborska rasprava o vladinom prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu nastavljena je popodne oprečnim stavovima oporbe i vladajućih - SDP smatra da Vladi proračun služi samo za ostanak na vlasti, a za HDZ je to realan prijedlog, adekvatan trenutku.

Gordana Sobol (SDP) ustvrdila je kako predloženi proračun građanima ne nudi ništa, već jedino Vladi nudi sigurnost da će se održati na vlasti bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti upravo građani.

"Ne mirim se s činjenicom da u proteklih dvije godine ova Vlada nije apsolutno ništa učinila, a i ono što je učinila očito je učinila pogrešno, da se na bilo koji način ublaže posljedice krize", rekla je Sobol naglasivši nužnost reformi javne uprave. "Ali iluzorno je očekivati da će se s takvim reformama krenuti u izbornoj godini", dodala je.

Njena stranačka kolegica Dragica Zgrebec upozorava kako Hrvatska ima značajan pad gospodarskih aktivnosti, a sve mjere koje su do sada poduzimane, upozorava, nisu polučile rezultate, pa tako ni antirecesijske mjere iz veljače ove godine, kao ni kasniji vladin Program gospodarskog oporavka.

Pad gospodarskih aktivnosti uzrokuje smanjenje prihoda od poreza na dobit, upozorila je i ocijenila kako će se teško postići planirana razina prihoda od tog poreza u proračunu za 2011.

>>'SDP ne traži smanjenje plaća i mirovina'

"Zašto? Zato što će njihova veličina biti određena rezultatima poslovanja gospodarstva u 2010. godini", upozorava Zgrebec navodeći da je u prvih šest mjeseci ove godine pad prihoda iznosio 7,3 posto, pad bruto dobiti 46 posto (5,8 milijiardi kuna), a investicije su smanjene za 34 posto (18 milijardi kuna).

Zvonimir Mršić kazao je da na proračun gleda kao na trgovački ugovor iz kojeg se može iščitati i koliko košta dizanje ruke pojedinog zastupnika za izglasavanje.

Naveo je kao primjer nezavisnu zastupnicu Đurđu Adlešič čija ruka, kaže, košta oko pet milijuna kuna - upravo koliko je "na čudan način" u proračunu predviđeno za izgradnju dječjeg doma u Bjelovaru.

Da je proračun rađen i pod pritiskom HDZ-ovih koalicijskih partnera smatra i Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), uvjeren da je Vlada zbog pritiska SDSS-a odustala od upućivanja Zakona o prebivalištu u drugo saborsko čitanje.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj prevelik broj državljana koji imaju dvostruka prebivališta, neka i lažno prijavljena, i koji po toj osnovi ostvaruju brojna prava i tako opterećuju državni proračun.

Suprotno tvrdnjama oporbe, HDZ-ovi zastupnici isticali su da je prijedlog proračuna za 2011. realan i jedini mogući, adekvatan vremenu u kojem živimo.

"Proračunom se smanjuje udio državnih izdataka u bruto domaćem proizvodu jer se zadržava ista razina proračunskih rashoda kao i u 2010. godini", ističe tako Vesna Buterin (HDZ).

"Proračun je realan i prilagođen vremenu", kazao je Krunoslav Markovinović (HDZ) koji, suprotno SDP-u, smatra da u proračunu nema ničeg predizbornog, a što, kaže, u svojim komentarima navode i mediji.

Komentirajući SDP-ove tvrdnje o lošoj situaciji u državi, kazao je kako one govore o želji da se po svaku cijenu dođe na vlast, uz pomoć sindikata koji građane pozivaju na ulicu.

"Po načelu, sve što ne možemo legalno idemo pokušati rušilačkim nagonom, destabilizirati državu po načelu što gore to bolje", kazao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene