Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BESPLATNO I ANONIMNO

Pokrenuta platforma za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja: Nasilje u bolnicama ne smije biti tabu tema

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nepravilnosti i kršenja prava u hrvatskom zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje, a o njima su proteklih godina javno progovorile mnoge žene. Na tom tragu pokrenuta je i platforma za prijavu kršenja prava žena u području zdravlja.

Tijekom ginekoloških postupaka žene su izložene verbalnom i fizičkom nasilju i smanjen im je dostup ginekološkim pregledima pa je stoga udruga Roditelji u akciji – Roda izradila besplatnu i anonimnu internetsku platformu za prijavu kršenja prava žena u području ženskog zdravlja, koja se nalazi na adresi rodilista.roda.hr.

Anonimnu prijavu mogu podnijeti žene osobno ili neka druga osoba u njihovo ime bez obzira na to kada se zbio događaj koji se prijavljuje.

"Pozivamo sve žene da prijave neprofesionalno postupanje, nepravilnost i kršenje prava ako su se osjećale poniženo, izigrano ili omalovažavano u nekoj od zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj prilikom skrbi za svoje zdravlje tijekom medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće, spontanog ili namjernog pobačaja te poroda", poručila je voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić.

Pročitajte i ovo #prekinimosutnju (Foto: Udruga Roda) bolni postupci u bolnicama Rode Kujundžiću predale 400 svjedočanstava žena: "Šivali su me sat vremena, osjetila sam sve ubode"

Proteklih godina u Hrvatskoj su u javnost izašla brojna svjedočanstva žena o verbalnom i fizičkom nasilju tijekom različitih ginekoloških postupaka uslijed neodgovarajuće primjene analgezije i anestezije. Također, tijekom pandemije ženama je bio znatno smanjen dostup ginekološkim pregledima, a u rodilištima su vladala pravila suprotna smjernicama europskih stručnih društava zbog čega je rodiljama uskraćena pratnja na porodu, novorođenčad je nerijetko bila odvojena od majki, boravak u rodilištu je skraćen na minimum, a podrška majkama i novorođenčadi po otpustu bila je nedostatna.

Unatoč učestalosti takvih iskustava, zanemariv je broj žena koje se odluče na korištenje pravnih mehanizama radi zaštite svojih prava. Jedan od razloga jest taj što takvi zaštitni mehanizmi nisu lako dostupni pa žene ne znaju kome se obratiti. Osim toga, obeshrabruje dugotrajnost postupaka pred sudom, neizvjesnost ishoda i sudski troškovi, ali i nedostatak odgovarajuće pravne podrške.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pisali premijeru Udruga Roda: "Prekinimo nasilna, traumatična i ponižavajuća iskustva žena"

Platforma će biti trajno dostupna ženama te se kroz nju može ponuditi i pravna zaštita u obliku konzultacija s odvjetnicom i pravnicom, a Mrzić Jagatić je istaknula: "Vjerujemo da će takav oblik podrške osnažiti žene da prekinu šutnju i prijave nepravilnosti i kršenja prava, a koja u našem zdravstvenom sustavu nisu rijetkost kada je u pitanju žensko zdravlje".

Ovo su samo neki od primjera neprofesionalnog postupanja, nepravilnosti i/ili kršenja prava žena u području skrbi za žensko zdravlje u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj:

  • nedostupna zdravstvena skrb zbog nedostatka resursa (primjerice, nema zdravstvene ustanove na 50 kilometara udaljenosti, manjak zdravstvenog osoblja, kvar uređaja ili aparata potrebnog za pretragu i slično)
  • arhitektonske i komunikacijske barijere za žene s invaliditetom (primjerice, nema lifta i/ili prilagođenih ginekoloških stolova za žene s fizičkim invaliditetom
  • nemogućnost podrške tumačiteljice za hrvatski znakovni jezik i slično
  • nezakonito naplaćivanje ginekoloških pregleda i/ili traženje mita
  • neinformiranje, uskraćivanje informiranog pristanka ili odbijanja određenog postupka ili zahvata
  • uskraćivanje analgezije/anestezije prilikom ginekoloških postupaka
  • stigma i diskriminacija tj. drugačije postupanje zbog etničke pripadnosti, religije, rase, zdravstvenog stanja, invaliditeta i dr.
  • verbalno nasilje, što uključuje neprimjeren rječnik, prijetnje, ucjene i slično
  • fizičko nasilje kao što je neprimjereno dodirivanje, štipanje, udaranje, nalijeganje na trbuh, prisiljavanje na određeni položaj tijekom poroda i slično
  • uskraćivanje hrane i pića tijekom poroda
  • odvajanje novorođenčadi i majki po porodu
  • zabrana podrške i pratnje na porodu
  • nepoštivanje privatnosti
  • nedostupna kontracepcijska sredstva
  • odbijanje prekida trudnoće na zahtjev

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Prekinimo šutnju" Istraživanje udruge Roda: "Oko 30 posto žena imalo je ginekološke zahvate bez anestetika"

Prikupljene prijave Roda će koristiti kako bi s drugim udrugama zagovarala unapređenje praksi unutar zdravstvenog sustava u području skrbi za zdravlje žena prema nadležnim institucijama u Hrvatskoj, donositeljima odluka te europskim i svjetskim institucijama i organizacijama koje štite prava žena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene