452236
452236
452236
452236
452236

Suspendirani dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu bježao od novinara: ''Pustite me, maknite se!''

  • , 03.10.2016., 15:58
  • Autor:
  • komentara

Rektor Damir Boras sazvao je izvanrednu sjednicu Senata zbog situacije na Filozofskom fakultetu. Dekan Vlatko Previšić novinarima je rekao da nikad neće podnijeti ostavku.

 
 
 
 
Dekan bježi od novinara (Dnevnik.hr)
Dekan bježi od novinara (Dnevnik.hr)

Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suspendiran je na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta. Od 62 člana Senata koji su sudjelovali na sjednici, za Previšićevu smjenu izjasnilo se njih 55. 

Za vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta izabran je Željko Holjevac, dosadašnji prodekan tog fakulteta. 

Iako je Previšić novinarima obećao izjavu nakon sjednice, od toga je ipak odustao. "Pustite me, maknite se", bilo je sve što je rekao novinarima.

Razgovorljiv nije bio ni Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, koji je rekao tek da izjave neće davati, već da će objaviti priopćenje za javnost. Na pitanje je li točno da je Previšić suspendiran, Boras je rekao da nije u pitanju suspenzija već razrješenje. 

Uoči izvanredne sjednice Senata Previšić je na pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku, odvogorio: "Nikada!". Sjednicu je sazvao rektor Damir Boras upravo kako bi se riješila situacija na Filozofskom fakultetu. 

Članovi Senata su pred sobom imali Borasov prijedlog za suspenziju dekana Previšića, o kojem su glasali nakon što je Previšić završio svoje izlaganje. 

Prije sjednice Senata, koja je počela u podne, održan je i rektorski kolegij koji je Previšić napustio prije završetka, no vratio se nakon početka Senata.

Lidija Kos-Stanišić, dekanica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, na novinarsko pitanje treba li Previšić otići, rekla je da joj se čini ispravan stav Ministarstva obrazovanja i rektora Borasa.

Podsjetimo, Ministarstvo je krajem prošlog tjedna priopćilo da bi Previšić trebao otići u mirovinu

Za 20 sati je najavljen i Plenum Filozofskog fakulteta koji će se, čini se, održati opet ispred zgrade fakulteta. Dvorana u kojoj se Plenum inače održava je zaključana, a ključ na fakultetu ne daju nikome.

Priopćenje sa sjednice Senata

U nastavku pročitajte priopćenje sa sjednice Senata:

Senat Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je sjednici s 55 glasova za, 3 glasa protiv i uz 4 suzdržana glasa potvrdio Odluku rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa od 3. listopada 2016. o suspenziji prof. dr. sc. Vlatka Previšića, čime je on razriješen dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rektor Boras je kao ključni razlog suspenzije profesora Previšića naveo njegovu dob, jer prema mišljenju resornoga ministarstva on nakon navršene 71. godine života više ne može obnašati dužnost dekana. Također je istaknuo kako je riječ o profesoru zavidne znanstvene karijere, koji je ostavio značajan trag u djelovanju i razvoju Filozofskoga fakulteta.

Senat je sa 60 glasova za i uz 2 suzdržana glasa prihvatio rektorov prijedlog da se obnašateljem dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta imenuje izv. prof. dr. sc. Željko Holjevac, dosadašnji prodekan za organizaciju i razvoj. Senat je obnašatelja dužnosti dekana ovlastio da osigura nesmetan početak nove akademske godine i redovito odvijanje nastave te svih djelatnosti FF-a. Također, u sljedećem razdoblju, o. d. dekana mora osigurati provedbu izbora za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a potom konstituiranje i rad Fakultetskoga vijeća te izbor novoga dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da su razrješenjem prof. dr. sc. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta, Senat je na današnjoj sjednici potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a. U skladu s odlukom Senata, obnašateljem dužnosti prodekana za poslovanje imenovan je doc. dr. sc. Domagoj Tončinić, o. d. prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje imenovana je izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, o. d. prodekana za znanost i međunarodnu suradnju imenovan je doc. dr. sc. Tin Turković, o. d. prodekana za studente imenovan je doc. dr. sc. Marko Alerić, a o. d. prodekana za organizaciju i razvoj imenovan je doc. dr. sc. Ivan Markić. Senat je imenovanje o. d. prodekana prihvatio jednoglasno.

Senat Sveučilišta u Zagrebu i rektor prof. dr. sc. Damir Boras na sjednici su istaknuli da od svih članova akademske zajednice, zaposlenika i studenata očekuju poštovanje sveučilišnih institucija, Statuta i zakona te ih pozvali da u svome radu na Sveučilištu djeluju kroz institucije sustava i da se suzdrže od izvaninstitucijskoga djelovanja, uz ostvarivanje međusobnog konstruktivnog i akademskog dijaloga.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se