Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad stignu računi...

Klime gutaju struju: Najveća potrošnja u povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih 30 sati najveća je potrošnja struje u ljetnim mjesecima u povijesti. Visoke temperature dovele su i do velike potrošnje energije, a klima uređaji gutaju struju.

Stručnjaci upozoravaju, a građani ne slušaju. Stoga nemojte se iznenaditi da nakon rekordne potrošnje stigne i rekordan račun za struju. 25-godišnji slastičar Mario Vujinović vrućine teško podnosi: 'Vrućina je prevelika i tlači me i moram, moram, moram upaliti klimu.' Iz klimatiziranog prostora na poslu, kada dođe kući, prvo što napravi je upali klimu. Za račun trenutačno ne mari. 'Očekujem veći račun za struju, ali jednostavno ne mogu se kontrolirati', kaže Mario.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Slika nije dostupna Pojavile se deiznformacije HEP će otpisati potraživanja za sva kućanstva u potresom pogođenim mjestima

>> Godina 2010. dosad najtoplija ikad!

'Očekujemo ovaj mjesec više od 20 posto da će nam porasti struja i rata', rekao je jedan muškarac. Pa ne čudi da Hrvatska elektroprivreda bilježi rekordnu potrošnju struje, dosad najveću u povijesti. 'Dnevna potrošnja električne energije u iznosu od 57,412 megavat sati, u iznosu od 2,857 megavata', rekao je Ante Ćurić iz HEP-a. Klima uređaji prvenstveni su razlog rekordne potrošnje struje. Maksimalno vršno opterećenje je bilo između 12 i 13 sati.

>> Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja

To je otprilike 15-ak posto više od planirane potrošnje pri prosječnim ljetnim temperaturama. Ali kućanstva ne moraju strahovati. HEP je osigurao dovoljne količine električne energije. Ipak, s klimom pažljivo. 'Uvijek maksimalna temperatura unutar prostorije neka bude pet do osam stupnjeva ispod temperature okoline. Nije dobro niti iz zdravstvenih razloga, niti zbog potrošnje električne energije', dodaje Ćurić. U protivnom, mogli bi platiti dvostruko. Udobnost ima svoju cijenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene