Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrućine i sparine

Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Živa termometra u Rijeci popela se do čak plus 42.

Najtoplija mjesta u Hrvatskoj, prema podacima DHMZ-a od 14 sati su Mljet gdje je izmjereno 38 stupnjeva, a Makarska i Knin bilježe 37 stupnjeva. Ipak, živa termometra na zgradi Transadrie u Rijeci pokazuje da ondje prže čak 42 Celzijevca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Hrvatsku je zahvatio vrhunac toplinskog vala, a u Senju je već oko sedam sati izmjeren 31 stupanj Celzija. Najtoplije je kako bilježe termometri DHMZ-a u unutrašnjosti Dalmacije. U unutrašnjosti zemlje mjeri se do 36 stupnja, a vrijeme je sunčano, vruće i sparno.

Navečer te osobito u noći na nedjelju, očekuje se olakšanje i pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim vjetrom, koji će zahvatiti najprije zapadne krajeve i sjeverni Jadran, a do jutra će se proširiti na veći dio unutrašnjosti. Mjestimice je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom i jakim vjetrom.

Biometeorološke će prilike posvuda biti nepovoljne. Vrućina i sparina stvarati će tegobe, osobito meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Moguća je pojava slabosti, pada koncentracije, tegoba sa snom, te bolova na mjestima ranijih ozljeda. Obavezno se treba zaštititi od UV zračenja, treba uzimati dovoljno tekućine i izbjegavati boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, izvijestio je DHMZ.

Pune hitne

Jaka vrućina i temperatura iznad 30 stupnjeva uzrokovala je i danas povećan broj intervencija ekipa Hitne pomoći, najčešće zbog dehidracije i niskog tlaka. Liječnici upozoravaju da se ne izlazi van u udarnom terminu od 10 do 17 sati i kamo god krenuli sa sobom ponesite dovoljno tekućine. Ipak, umirovljenicima ova vrućina najteže pada.

'Mi bismo apelirali na sve kronične bolesnike, osobe starije životne dobi, da ostanu u svojim kućama, a ukoliko moraju baš izlaziti da paze da unose dovoljno tekućine i da se zaštite primjerenim zaštitnim faktorom', rekla je dr. Tamara Sokač, liječnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene