Drastičnih povećanja cijena na Jadranu nema. Trgovci i ugostitelji su se obuzdali, a ljetovanje bez naglih poskupljenja pozdravljaju i u Udruzi poslodavaca, ali i u Ministarstvu turizma. Kugla sladoleda u Malom je Lošinju između šest i osam kuna. Za kunu manje u sladoledu se uživa u Šibeniku. 'Mislim da je dovoljno. Nema nekakve konkurencije, međutim 5 kuna je sasvim pristojna cijena i nema potrebe dizati uopće', smatra Murtezan Murtezani, vlasnik slastičarne u Šibeniku.
Pročitajte i ovo
posebna prometna regulacija
Pripreme za blagdan Svih svetih u punom su jeku, prodavači otkrivaju koliko građani troše: "Mislim da ljudi ne štede na ove dane"
Bez ograničenja?
Omiljena aktivnost brojnih Hrvata sve je skuplja: Pogledajte visoke cijene aranžmana i opreme, ali potražnja ne jenjava
No u nekim turističkim mjestima cijene se ipak dižu. Ovisno o tome jeste li turist ili domaći, ali i o lokaciji. Tako je u centru Dubrovnika kava s mlijekom i do 18 kuna, kugla sladoleda čak 10 kuna, a pizza 60 kuna. 'Uvijek postoje ljudi koji će takvu robu kupiti i koji će možda platiti malo više, ali zato dobiju i malo bolje', kaže Dijana Ferizović, prodavačica iz Malog Lošinja.
U Zadru za sada drastičnih poskupljenja nema. 'Pokušalo se svih uvjeriti na povećanje kvalitete, ali zadržavanje postojećih cijena', ističe Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra. Svi koji posjete Vis ili Mali Lošinj, neće biti neugodno iznenađeni cijenama voća i povrća. 'Mi kao proizvođači se ravnamo manje više prema cijenama sa kopna. Sama klijentela koja dolazi na ovaj otok je ljudi prosječne financijske moći', kaže Vesna Kuljiš, prodavačica s Visa.
U kriznoj godini razumne cijene pozdravljaju i u Hrvatskoj Udruzi poslodavaca. 'Mislim da neka pretjerana povećanja cijena nisu uopće u interesu hrvatskog turizma', naglašava Jako Andabak, predsjednik HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma. Cijene u restoranima većinom su kao i prošle godine, a neki su ih počeli i spuštati. Recesijska je godina čini se, obuzdala želju turističkih djelatnika za brzom zaradom.