Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i drugih faktora

Reakcije na Čavlović Smiljanec: Porast prometa tek dijelom zbog fiskalizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dnevniku Nove TV ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec rekla je da je zbog fiskalizacije promet u Hrvatskoj u prvoj polovici godine veći za čak 7 milijardi kuna nego u istom razdoblju lani.

'Za prvih 6 mjeseci 2013. godine u djelatnosti ugostiteljstva i trgovine veliko i malo imamo veći promet od 7 milijardi kuna u odnosu na 2012. godinu', rekla je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave. Od sedam milijardi, više od milijardu kuna prometa dolazi od turizma i ugostiteljstva, a gotovo 6 milijardi od trgovine. Za ovakav porast, tvrde u gospodarskoj komori, tek je dijelom zaslužna fiskalizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skidanje porezne tajne Zašto Vlada ignorira zahtjev oporbe kojim se mogao izbjeći slučaj Spačva?! Slika nije dostupna I HNS se protivi Svađa HDZ-a i Linića : 'Takav porez građane bi bacio na koljena'

'Valja uzeti u obzir i sezonski karakter trgovine na malo odnosno turističku sezonu kada se već tradicionalno bilježi rast prometa u trgovini na malo', komentira Ivona Bačelić Grgić iz Sektora za trgovinu. Kao i u društvu tako i među ugostiteljima, tvrdi predsjednik ceha, postoje nepravilnosti. Međutim, nije mu jasno zašto su na udaru. 'Ako će ugostitelji spasiti državu onda će to biti jako dobro, ali ja sam uvjeren da puno novca curi u cijeloj državi. Ako to može porezna uprava zaustaviti, bilo bi dobro', kaže Ante Mihić, predsjednik ceha ugostitelja.

Srpanj i kolovoz su mjeseci kada je promet zbog sezone velik, a on još nije zbrojen. Fiskalizacija ide na korist, tvrdi predsjednik, i gospodarstvu i građanima. 'Svijest o tome da treba plaćat poreze i da treba posao voditi na jedan korektan i društveno prihvatljiv način nije uvijek bila razvijena kod nas. Mislim da su mjere koje idu na jačanje porezne discipline dobro došle, komentira predsjednik RH, Ivo Josipović.

>> Promet u prvih pola godine u ugostiteljstvu i trgovini 7 milijardi kuna veći nego lani

Ako do kraja godine zarada bude veća od 12 milijardi, kažu u poreznoj, to bi značilo da svaka deseta kuna nije bila nadzirana. 'Naša procjena od fiskalizacije za ovu godinu je milijarda i pol kuna', kaže Smiljanec. 'Kada bi nju čovjek ovako slušao, rekao bi da su se stekli svi preduvjeti da se stopa PDV-a smanji sa 25 na 23 posto, a s obzirom da oni niti to planiraju nit ne žele napraviti, očigledno je da sve to nema efekta u proračunu, komentira Ivan Šuker, bivši ministar financija.

Promet je veći, objašnjava Šuker, zato što je porastao i PDV.
Osim porezne discipline, tvrdi Dragutin Lesar, porezna uprava mora imati jednaki tretman prema malima i velikima, a tko lovi u mutnom, poručuje, treba biti kažnjen.

'Umjesto ekstra poreza razrezivanjem različitih kazni smatram da bi dopunom zakona ta imovina trebala biti oduzimana jer se radi o kaznenom djelu i imovina koja je stečena utajom poreza mora se tretirati kao protuzakonita i ne smije se legalizirati', kaže Dragutin Lesar, predsjednik hrvatskih laburista. Nesrazmjer između primanja i imovine porezna je i do sad mogla kontrolirati putem OIB-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene