Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći prihodi

Promet u prvih pola godine u ugostiteljstvu i trgovini 7 milijardi kuna veći nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec otkrila je za Dnevnik Nove TV zapanjujuće podatke o porastu prometa u ugostiteljstvu i trgovini nakon uvođenja fiskalnih blagajni.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec otkrila je kako je u prvih šest mjeseci u sektoru ugostiteljstva i trgovine na veliko i malo zabilježen promet veći za 7 milijardi kuna u odnosu na isto razdoblje lani.

Pročitajte i ovo Ilustracija od viška glava ne boli Curi vrijeme za povrat poreza: Pogledajte kome se najviše isplati prijaviti i kad stiže novac Slika nije dostupna Proračun oštećen za 11,8 milijuna kn Linić: Čavlović Smiljanec nije odgovorna i može nastaviti raditi!

Time je, dodala je, premašen plan da se tijekom cijele godine u proračun slije više od 500 milijuna dodatnih kuna od PDV-a zbog povećanog prometa. Do kraja bi godine proračun mogao biti 'bogatiji' za čak milijardu i pol kuna zbog većeg prometa.

>> Linić o pečaćenjima: 'Sramota ste za hrvatski turizam, doći ćemo do vaših novaca!'

Kao razlog ovakvom povećanju Čavlović Smiljanec je navela uvođenje i striktnu provedbu fiskalizacije.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Mislava Bage o masovnom zatvaranju ugostiteljskih objekata diljem Jadrana, za što je naplaćeno i pet milijuna kuna kazni, Čavlović Smiljanec je odgovorila kako je to bio tek početak, svojevrsna opomena Porezne uprave. 'Mi ćemo kod onih koji sada iskazuju od veći promet ići u provjeru imovine, to već i radimo', kazala je, obećavajući podnošenje kaznenih prijava protiv onih za koje se utvrdi sumnja u utaju poreza. Takvi će morati platiti i ekstra porez.

Čavlović Smiljanec nije htjela govoriti o konkretnim utajenim iznosima. 'Preteško je za reći, ali svi koji nisu izdavali račune, gdje god smo utvrdili veći promet, idemo u provjeru, utvrđivanje nesrazmjera imovine koju su stekli i prihoda koje su iskazivali. Već smo krenuli. Kod onih koji nisu iskazivali fiskalne račune, provodimo već kontrolu njihove imovine', napomenula je.

Šefica Porezne kaže da je svojevrsna invazija poreznih inspektora u turističkim središtima ove sezone bila potrebna. 'Trebala je biti, nažalost. Netko kaže da je to sramota za turizam, a ja bih rekla da je to sramota za neodgovorne poduzetnike. Došlo je vrijeme konačno za uvođenje reda', rekla je Čavlović Smiljanec.

Na pitanje o stanju na tržnicama nakon uvođenja fiskalizacije, odgovorila je da su ondje u najvećem dijelu ostali oni koji prodaju vlastite proizvode, dok prekupci najvećim dijelom nisu. 'Oni se vjerojatno neće ni vratiti, ali ni ne trebaju', kazala je, najavljujući da će se i imovina prekupaca preispitati.

'Doći ćemo i do njih, mi idemo s Carinom u kontrolu veletržnica, tamo se događa veliki kriminal, nadzori se tamo već vrše', rekla je.

Na pitanje kako to da poreznici sada odjednom naplaćuju kazne, a riječ je o istim ljudima koji su radili i prošlih godina, šefica Porezne odgovara: 'Gledajte, poreznici su počeli konačno raditi, ali kada govorimo o Poreznoj upravi, nije krivica na službenicima nego na vodećem kadru koji je promijenjen, a promjena će biti još.' Čavlović Smiljanec kaže da su podnesene i prijave protiv onih koji su dopuštali da razni predmeti odlaze u zastaru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene