Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi rezultati izbora

Drama u malom otočkom mjestu: Kako će se rasplesti zavrzlama između Mihaele i Antonija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidati za gradonačelnika Starog Grada na Hvaru u drugom su krugu lokalnih izbora osvojili jednak broj glasova.

HDZ-ova Mihaela Petrić i nezavisni Antonio Škarpa osvojili su 721 glas, odnosno 48,49% potpore stanovnika Starog Grada . Pritom je zabilježeno i 45 nevažećih listića.

Pročitajte i ovo Antonio Škarpa - 4 SVE OVISI O BURI Gradonačelnik Starog Grada za Dnevnik Nove TV o požaru na Hvaru: "Nažalost, izgubili smo jedan život. Sve kuće koje su obranjene pale su u drugi plan" Slika nije dostupna Gotova drama u Starom Gradu Rasplela se zavrzlama između Mihaele i Antonija

Razgovarali smo s oboje kandidata i pitali ih jesu li ih rezultati iznenadili i koji je sljedeći korak.

"Zahvalni smo svim građanima koji su izašli na izbore, a izlaznost je bila jako dobra za treći krug. Malo nas je iznenadio rezultat, ali sve su to životne situacije", kazala je HDZ-ova kandidatkinja Mihaela Petrić za DNEVNIK.hr.

"Izbori se neće ponavljati"

Tvrdi da se izbori u Starom Gradu neće ponavljati.

"Mi ćemo u propisanom roku od 48 sati podnijeti prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu zbog nekoliko nevažećih listića. Tražit ćemo provjeru listića i nakon toga postupiti u skladu s odlukom povjerenstva", kaže Petrić i dodaje da povjerenstvo mora donijeti odluku u roku od 48 sati nakon primitka prigovora.

Ističe kako je moguće da će nakon provjere netko od kandidata odnijeti pobjedu ili će se održati treći krug lokalnih izbora.

Rezultati su iznenadili i Antonija Škarpa koji je sa svojom nezavisnom listom "Ormoj se" ("Pokreni se") osvojio jednak broj glasova kao i njegova kandidatkinja.

"Napravili smo malo čudo"

"Naravno da smo iznenađeni. Mislim da smo napravili pravo malo čudo jer iza sebe nemamo nikakvu mašineriju budući da nismo stranka već mala grupa ljudi. Mislim da su građani prepoznali naš entuzijazam i znanje i na tome smo im zahvalni. Što će biti dalje odlučit će DIP", kaže Škarpa za DNEVNIK.hr.

Kazao je kako su zatražili pomoć DIP-a kako bi se utvrdili daljnji koraci i procedura.

Škarpa je u politici od Nove godine. Ističe da je svojom listom želio od Starog grada napraviti mjesto u kojem neće vladati osobni interesi.

U Starom Gradu na Hvaru protekle je četiri godine na vlasti bio HDZ, a prije njih SDP.

DIP: Treći izborni krug bio je i 2009. 

Iz Državnog izbornog povjerenstva su nam potvrdili da Zakon o lokalnim izborima određuje da se, u slučaju da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, ide u treći krug glasovanja na način i po postupku propisanom za drugi krug. 

Ukoliko bi i u trećem krugu oba kandidata imala jednak broj glasova, izborni postupak se ponavlja u cijelosti. 

Ovo nije prvi slučaj da se organizira i treći izborni krug. Prema podacima DIP-a 2009. godine treći izborni krug održan je u Općini Zlatar Bistrica i Općini Udbina. Možda je takvih slučajeva bilo još, međutim DIP ima podatke samo za one gradove, općine i županije u kojima je informatičku podršku lokalnim izborima pružala tvrtka Apis. Zbog istog razloga DIP nema podatke za izbore održane prije 2009. godine.

Na izborima 2013. godine trećeg izbornog kruga nije bilo. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene