Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno!

Ravnatelj USKOK-a Cvitan: Sanaderu je blokirana imovina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan je gostujući u Dnevniku Nove TV ekskluzivno rekao da je Ivi Sanaderu blokirana imovina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrogodišnji mandat Dinko Cvitan ponovno imenovan ravnateljem USKOK-a Slika nije dostupna U iduće dvije godine Milijun eura EU-a za unapređenje rada USKOK-a

Zatražili ste blokadu imovine cijele uže obitelji Sanader. U kojem vam roku Županijski sud u Zagrebu mora odgovoriti?

Odgovor je dat.

Dakle, imovina je blokirana? Da, imovina je blokirana.

Soba za ispitivanje u USKOK-u je spremna? Što ćete prvo pitati Ivu Sanadera?

Prvo ćemo mu predočiti što mu se stavlja na teret, upoznati ga s njegovim pravima i pustitit da iznese svoju obranu. Koja ćemo pitanja postavljati, to samo mi znamo.

Mnogo se ova dva dana govorilo o bijegu Ive Sanadera. Je li se to moglo spriječiti? Konkretno, je li mu se mogla oduzeti putovnica ili ga se rano ujutro pozvati na obavijesni razgovor i tako spriječiti njegov bijeg?

Kada se išlo zahtjevom prema Saboru sa skidanjem imuniteta nije bilo okolnosti koje bi upućivale na sumnju da bi on pobjegao. No, nakon njegova odlaska u Austriju mi smo išli prema sucu sa zahtjevom da se odredi pritvor i po osnovi bijega i po osnovi utjecaja na svjedoke i tek su tada postojale zakonske osnove za pritvaranje i po toj osnovi.

Problem je bio očito i u curenju informacija, cijela zemlja znala je noć prije što se sprema, očito je znao i sam premijer?

Nije bilo curenja informacija i nije znala cijela zemlja. Mi smo nalog o provođenju istrage donijeli u srijedu i u četvrtak ujutro smo išli sa zahtjevom prema Saboru.

Iz pravosudnih krugova čuje se da će predmet Sanader biti proširen i na Hypo banku, aferu koja je ozbiljno uzdrmala autrijski politički establišment. Što možete reći o tome?

Ja mogu reći da mi vodimo istragu, dokle će istraga doći, teško je predvidjeti. Nas zanimaju samo utvrđene činjenice i dokazi kojima ćemo raspolagati i sukadno tome ćemo donositi odluke u kom ćemo pravcu dalje ići i hoćemo li otvarati nove istrage.

Najdelikatniji dio istrage je završen - ide li se dalje? Državno odvjetništvo traži 13 do 15 godina?

Prvo, Državno odvjetništvo još ništa ne traži. Mi smo još daleko od podizanja optužnice. Treba ispitati preko stotinu svjedoka i napraviti knjgovodstveno i financijsko vještačenje te čitav niz drugih radnji i tek tada možemo govoriti o podizanju optužnice. Ali točno je, za ova kaznena djela, udruživanje radi počinjenja kaznena djela organizator može dobiti do 5 godina, zlouporabe položaja i ovlasti do 10 godina. Ali u ovom trenu je preuranjeno govoriti o bilo kakvom traženju Državnog odvjetništva.

Možete li sada potvrditi - je li HDZ-ov rizničar Mladen Barišić otkrio kome je davao novac

Ne mogu reći tko je što rekao.

Hoće li biti ispitani ključni ljudi koji su blisko surađivali sa Sanaderom? Je li moguće, po Vama, da ovakve stvari nitko nije znao?

Mi istražujemo sve ono što treba istraživati.

Konkretno kod slučaja Sanader - preko odvjetnika je poručio da se ničega ne boji - imate li dovoljno dokaza? Možete li reći koliko je novca pronađeno?

Ne mogu reći koliko niti je li novac uopće pronađen. Sud je donio mjeru pritvora što znači da postoji osnovana sumnja za počinjenje djela za koje se sumnjiči.

>> Josipović: Neugodno mi je pred strancima zbog svega oko Sanadera

>> Sanader odbacio optužbe, novo saslušanje za 14 dana

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene