Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naložena obdukcija

Bajakovo: Je li do požara došlo zbog propusta policije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prostoriji za prihvat ilegalnih imigranata na graničnom prijelazu Bajakovo buknuo je požar. Jedna je osoba preminula, a 11 ih je ozlijeđeno.

Državno odvjetništvo naložilo je obdukciju tijela. Navodno su stradali imigranti iz Sirije, koji su granicu prešli tražeći bolji život na zapadu. Što se dogodilo u policijskoj prostoriji za zadržavanje, tek se treba utvrditi.

Požar je buknuo u petak, u 20:30 sati navečer, i to pod još nerazjašnjenim okolnostima. 'Nakon okončanja očevida znat će se točni uzroci i okolnosti koji su došli do tog događaja', kaže Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske.

U policijskoj prostoriji za zadržavanje u tom trenutku nalazila su se četiri sirijska državljana. Jedan je smrtno stradao, dok su tri ostala ozlijeđena. Kao i osam policajaca. Svi su završili u vinkovačkoj bolnici. Policajci su brzo pušteni, dok se tri osobe još uvijek liječe. Jedan u traumi, dvoje na intenzivnoj njezi.

'Svi pacijenti su sada izvan životne opasnosti prema našoj trenutnoj procjeni iako se radi o opsežnim opeklinama kako vanjskih dijelova, to jest kože i gornjeg disajnog trakta odnosno pluća', pojasnio je dr. Miroslav Kasić iz Opće županijske bolnice Vinkovci.

Objekt u kojem je izbio požar nalazi se uz sami granični prijelaz Bajakovo gdje završavaju sve ilegalno zatečene osobe prilikom pokušaja prelaska granice. Vatra je izbila u podrumskim prostorijama, a prvi su ju došli gasiti vatrogasci iz DVD-a Nijemci, mjesta blizu Bajakova.

Pročitajte i ovo Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

U požaru na Bajakovu poginuo Sirijac, teško ozlijeđenih troje ilegalnih imigranata

'To je bio gusti, veliki dim kroz koji se jedva moglo vidjeti. Da nismo imali aparate sa kisikom, ne bi se moglo ući u prostoriju koliko je to bilo zadimljeno', kaže Tomislav Subotić, dopredsjednik DVD-a Nijemci.

Policija ne želi izlaziti s nikakvim pretpostavkama. Cijeli slučaj preuzelo je županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

'Državno odvjetništvo je naložilo obdukciju mrtvog tijela oštećenog i vještačenje radi utvrđivanja uzroka samoga požara te će provesti izvide i pribaviti svu relevantnu dokumentaciju u svezi ovog događaja radi utvrđivanja možebitne kaznene odgovornosti', stoji u priopćenju ŽDO Vukovar.

Ravnatelj policije odmah je poslao poseban tim iz Zagreba da istraži cijeli slučaj. Očekuje se da će se vrlo brzo utvrditi što se dogodilo jer je objekt pod video nadzorom. Prvo se moraju pregledati snimke, obaviti razgovori s policajcima i ozlijeđenim Sirijcima.

Je li možda bilo propusta policije, utvrdit će unutarnja kontrola. Prostorije u kojima je izbio požar inače su vrlo male. U njima se nalaze tek jastuci, posteljina, jastučnice, a nitko ne smije imati cigarete, šibice, upaljač pa nije jasno što je moglo izazvati požar koji se očito proširio munjevitom brzinom.

Sirijci su uhićeni prilikom ilegalnog ulaska u RH, na Bajakovu su bili 24 sata, a riječ je o osobama mlađe životne dobi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene