Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite sjednicu Sabora

Petrina iznio ozbiljne optužbe: 'Suci su korumpirani i nezakonito sude'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor svoje redovno zasjedanje nastavlja raspravom o izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2014. godinu.

Zasjedanje se nastavlja raspravom o izvješću o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2014. godinu.

Pročitajte i ovo Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu" Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV "slijede populističke floskule" Ivana Petrović o potezu predsjednika Milanovića: "Situacija je ozbiljna, ali nije ultimativna, on oporbi daje pozornicu"

Prije početka sjednice u ime kluba uzastupnika HSU-a i nezavisne liste Stipe Petrina, Petrina je zatražio stanku zbog, kako je kazao, korupcije u sudstvu, govoreći o sudovima u Zadru i Šibeniku.

Nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina poručio je kako u hrvatskom sudstvu vlada nezakonje i korupcija, da postoji opravdana sumnja da suci šibenskog Općinskog i Županijskog suda nezakonito sude, pri čemu je, kaže, 13 sudaca Županijskog suda "uhvaćeno u nedozvoljenim aktivnostima".

'Imajući izuzetno bogato iskustvo s hrvatskim pravosuđem želim progovoriti o bezakonju korupciji i stanju u hrvatskom sustavu pravosuđa, želim govoriti o konkretnim imenima. Zgrožen sam, kao član Saborskog odbora za pravosuđe, što je na prvoj sjednici Odbora, na moju inicijativu, da se raspravalja o konkrenuim imenima u hrvatskom sudstvu koji narušavaju vlast i nezavisnost neovisnost. Nisu oni nezavisni ni novisni, dapače jako su ovisni i jako korumpurani soj koji utječe na sve ostale segmente korupcije u zakonodavnoj i sudskoj vlasti u RH. Kada sam pokušao pokrenuti raspravu svi članovi odbora podvili su rep', kazao je Petrina u Saboru te se osvrnuo na nedavne događaje i prosvjed 60-godišnjaka pred Županijskim sudom u Zadru.

Spomenuo je i kako je pred tim sudom i sam osuđivan 2 puta, a te su odluke pale na Europskom sudu za ljudska prava. Napomenuo je i kako je zbog toga Hrvatska puno izgubila.

'Općnski sud u Šibeniku izuzetno je uvezan sa strukturama moći i sa kriminalnim Općinskim državnim odvjetništvom kojim upravalja I.S. koja je korumpirana i drugim ljudima koji štite te strukture moći. Suci Općinskog suda u Šibeniku nezakonito sude', kazao je Petrina.

Dodao je pred Saborom kako je svih 13 sudaca Županijskog suda u Šibeniku 'korumpirano i uhvaćeno u kriminalnim prijestupima'.

Za suce šibenskog Općinskog suda kazao je kako postoji opravdana sumnja da nezakonito sude. "U prvom redu to je sudac K.K. koji je počinio isti krimen navodno kao i Sabo (bivši vukovarski gradonačelniik Željko Sabo) utjecajem na izborne rezultate. Kaznena prijava je podnesena, no nikom ništa", poručio je.

Prozvao je i sutkinju Općinskog suda protiv koje je podigao nekoliko kaznenih prijava. "To je osoba koja je oslobodila, odnosno osudila Tomislava Horvatinčića", kazao je Petrina.

Nakon što ga je predsjedavajući upozorio kako je je isteklo pet minuta, koliko može dobiti za obraćanje za saborskom govornicom, Petrina je najavio da će sutra i prekosutra nastaviti upozoravati na nezakonje u hrvatskom sudstvu.

Zajedno sa zastupnikom HSU-a Silvanom Hreljom, Petrina je u Saboru održao konferenciju za novinare, na temu "Nered i korupcija u hrvatskom sudstvu".

Nakon što ga je predsjednik Sabora, Željko Reiner opomenuo kako je njegovo vrijeme isteklo, Petrina je kazao kako će o ovom problemu govoriti i sutra, te kako ga nitko neće spriječiti da kaže što misli.

Predsjednica povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Dalija Orešković predstavila je izvješće Povjerenstva.

Povjerenstvo je u izvještajnom razdoblju održalo 42 sjednice, donijelo 117 odluka o pokretanju postupka, 98 konačnih odluka u predmetima utvrđivanja sukoba interesa ili povrede Zakona.

Izreklo je sankcija u ukupnom iznosu 481.000 kuna, dalo 122 obrazložena mišljenja te 37 obrazloženih očitovanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene