Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štrajk do daljnjega

Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec"

Aktualno Galerija Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Radnici Luke Zadar u štrajku - 3 Radnici Luke Zadar u štrajku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Radnici Luke Zadar u štrajku - 2 Radnici Luke Zadar u štrajku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radnici Luke Zadar u štrajku - 4 Galerija 1/4 >>
Radnici Luke Zadar su u štrajku! Njih 60-ak traži veće plaće, a štrajkom blokiraju iskrcaj tereta na kopno. Ni nakon tri pokušaja mirenja, kažu, nisu dobili što su htjeli. Tvrde da se kineski vlasnik tvrtke oglušuje na njihove molbe.

Umjesto da iskrcavaju teret s broda, radnici Luke Zadar, u štrajku. Njih 60-ak.

 "Ovo je jako stresan i odgovoran posao. Radite na ovoj dizalici gdje ste 25 metara iznad ljudi, koji su u brodu, a nosite teret iznad njihovih glava od 70 tona", rekao je Ante Stevanja, dizaličar u Luci Zadar.

Teret im, kažu, nije posao, već niske plaće. Traže povišicu od 200 eura.

"Plaća je sramotna! U prosjeku 750 eura s putnim troškovima", ispričao je lučki radnik  Nikola Sanković novinarki Nove TV Sanji Jurišić.

"Citirat ću par njih, jedan mi je rekao - ja sam podstanar, kad platim stan i režije, od plaće nemam niti jedan euro. Drugi mi govori - da nisam kod tate i mame, ne bih preživio mjesec", rekao je Nikola Tuta, sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović REZULTATI ANKETE Podržavate li način komunikacije predsjednika Milanovića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Kaže – tri mirenja su propala. Unatoč kršenju stavki iz kolektivnog ugovora, rasprave ni razgovora s Upravom nema. Većinski vlasnik je kineska tvrtka.

"Oni u potpunosti odbijaju bilo kakve pregovore, dogovore ili rasprave. Pa ću i Vas pitat jeste li uspjeli dobiti njihovu izjavu?" pitao je Sanković.

Upravi je Dnevnik Nove TV naravno pisao. Zvali su ih na dostupne telefonske brojeve, no odgovore nisu dobili. Nisu uspjeli doznati što misle o štrajku, hoće li razgovarati s radnicima, i što će biti ako štrajk potraje.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

A koliko će štrajk trajati?

"Ne znamo ni mi sami. Najsrietniji bismo bili da Uprava izađe, da nađemo neki kompromis i da idemo raditi", rekao je Ante Stevanja.

Dok se to ne dogodi, kažu – štrajkat će. Blokirat će iskrcaj tereta u luci.

Pročitajte i ovo Vijetnamci angažiranje botova Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva"

"Što će biti dalje, ne znam, ja se nadam da ćemo se dogovoriti što prije, to bolje za sve nas, pogotovo ne za Luku jer će morati plaćati penale ovoga broda", rekao je Tuta.

Zasad, poručuju, neće blokirati putnički promet prema otocima. Jer radnici Luke Zadar rade i na privezu i odvezu brodova u Gaženici i na zadarskom poluotoku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene