Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sućut šefice diplomacije

Pusić: Thatcher je bila dokazana prijateljica Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić izrazila je svom britanskom kolegi Williamu Hagueu sućut povodom smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, koju je nazvala dokazanom prijateljicom RH.

Uvjerena kako su državnost i nacionalne države najčvršći temelj međunarodne stabilnosti, barunica Margaret Thatcher bila je uvjerena zagovornica i pobornica hrvatskog prava na samoodređenje te dokazana prijateljica Hrvatske i žalimo što neće biti s nama i svjedočiti formalnom hrvatskom ulasku u EU, napisala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u poruci sućuti svom britanskom kolegi Williamu Hagueu povodom smrti bivše premijerke Margaret Thatcher.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

>> Thatcher: Vukovar je simobol zapanjujuće brutalnosti od strane bezobzirnog agresora

>> Britanija danas 'thatcherskija' nego u 80-ima: 'Svi smo mi njezina djeca'

>> Evo što je Thatcher 1992. rekla o Slobodanu Miloševiću

>> Najupečatljivije izjave Margaret Thatcher

"U svojoj dugoj političkoj karijeri Margaret Thatcher bila je duboko predana poticanju velikih promjena u svijetu koji su doveli do pada željezne zavjese i dala je ogroman doprinos širenju demokracije i poštovanju ljudskih prava koji su toliko važni za mir, red i napredak čak i u suvremenoj Europi", poručila je Pusić. "Jednako, kao britanska premijerka s najduljim stažem na dužnosti i kao prva žena na čelu vlade neke od većih zapadnih zemalja, dokazala se kao veliki domoljub u modernoj britanskoj političkoj povijesti", dodaje šefica hrvatske diplomacije.

"U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u svoje osobno, izražavam vam izraze najdublje sućuti povodom smrti barunice Thatcher. Naše su misli s vama u ovom tužnom trenutku", poručila je Pusić.

Margaret Thatcher, 'željezna lady', prva britanska premijerka, šefica vlade koja je od početka 19. stoljeća najdulje kontinuirano stajala na čelu britanske izvršne vlasti, umrla je u ponedjeljak u Londonu od posljedica moždanog udara.

Barunica Thatcher posjetila je Hrvatsku 1998. godine. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ju je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom - jednim od najviših hrvatskih odličja, a dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu i povelju počasne građanke Grada Zagreba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene