Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predvidjela?

Evo što je Thatcher 1992. rekla o Slobodanu Miloševiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Margaret Thatcher, koja je preminula u 87. godini života, bila je vezana za Balkan, a posebice za Bosnu i Hercegovinu. 1992. je upozorila: 'Prekinite izgovore, pomozite Bosni'.

Iako nikada nije posjetila Bosnu i Hercegovinu, Margaret Thatcher se zauzimala za tu zemlju. Klix.ba se tako prisjetio teksta koji je u kolovozu 1992. Objavljen u New York Timesu po naslovom: 'Prekinite izgovore, pomozite Bosni'.

>> Umrla 'željezna lady' Margaret Thatcher

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij"

'Strašne se stvari događaju u Bosni, a još gore bi se mogle dogoditi. Sarajevo se konstantno bombardira. Goražde je već okupirano i vjerojatno će pasti. Ukoliko se to dogodi, prijeti veliki masakr i tisuće srpskih trupa će imati slobodan put prema Sarajevu u kojem se nalazi mnogo izbjeglica s drugih područja', napisla je Thatcher.

>> Kissinger: Bila je veliki vođa; Rudari: Uništila nas je!

U tekstu kojeg je diktirala novinaru Robinu Harrisu, Thatcher je rekla i da žrtve u tom sukobu pate i više nego je to uobičajeno. 'Neke odvode u koncentracijske logore, dok su drugi protjerani iz svojih kuća i primorani na odricanje od imovine. Djecu i prolaznike ubijaju. Ovo je politika srpskog etničkog čišćenja', dodala je.

>> Evo zašto su Margaret Thatcher zvali 'željeznom lady'

Tekst koji je objavljen je navodno nastao nakon sastanka ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Margaret Thatcher, koja je nekoliko mjeseci prije rata podnijela ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije.

"Njena čuvena rečenica bila je 'Diktatora možete zaustaviti samo u početku. Sve što treba je dignuti jedan most u zrak i gađati blizu rezidencije. U protivnom, on će kasnije biti glavni saveznik za postizanje mira. Ovo se odnosilo na Slobodna Miloševića", kaže Ganić za portal Klix.ba. Ispostavit će se da je Thatcher bila upravu, jer je, kaže Ganić, Milošević u Dayton došao kao veliki šef da sklopi mir. Ona je sve to predvidjela", rekao je Ganić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene