Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može podržati

Pusić: Ovaj deficit je pojeden, pojeli su ga skakavci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba uputila je večeras niz kritika na vladin prijedlog državnog proračuna za 2011., ocjenjujući ga nerazvojnim i štetnim, te upozoravajući da Hrvatsku, umjesto da izvlači, gura još dublje u krizu.

Vesna Pusić je u ime Kluba HNS/HSU-a kazala kako ne razumije vladu koja oporbu poziva da prihvati proračun za koji očekuje da će uprihodovati 108 milijardi kuna, a potrošiti 122 milijarde, ili 14 milijardi kuna više. 'To je neprihvatljivo. Pitajte bilo koga, bilo koju domaćicu, je li u stanju planirati svoj kućni budžet na način da će zaraditi 108, a potrošiti 122 milijarde. To je nemoguće', poručila je Pusić.

Pročitajte i ovo Nova Vlada - 3 Sedam potpredsjednika Ovako će izgledati treća Plenkovićeva Vlada Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba"

Problem, ocijenila je, nije gdje rezati, već gdje zaraditi, jer su prihodi pali za 8 milijardi, a rashodi narasli za milijardu. Ne planira se niti predviđa povlačenje novca iz europskih fondova za za 2012. godinu, već se planira tek za 2013. godinu, nabrojala je dalje Pusić.

'Kako je narastao deficit?'

HDZ je upitala kako to da je deficit proračuna od 2008. do danas, kada se donosi proračun za 2011., narastao za 14 milijardi kuna, kako to da je od projekcije deficita, odnosno suficita za 2009. od plus jedne milijarde kuna, deficit narastao na 14 milijardi. 'Zato vladine projekcije (za 2012. i 2013.) uopće nećemo ni gledati, jer smatramo da su ili posljedica potpunog nerazumijevanja, ili službe za zavaravanje protivnika. To tako ne ide, naročito kada nije jasno kako se troši deficit, koji nije trošen za razvojne projekte i oporavak gospodarstva, već je deficit pojeden, pojeli su ga skakavci', naglasila je Pusić.

Vladi je zamjerila i da bez ikakve osnove šalje poruke o tome da će Hrvatska iz EU fondova povući milijarde eura, ocijenivši da će Hrvatska, umjesto da povuče 16,2 milijarde kuna, koliko potencijalno može, izgubiti najmanje 2,2 milijarde kuna. 'Ako se nešto desi s poticajima u poljoprivredi, onda će gubitak iznositi i više od 3 milijarde', upozorila je.

Vladine projekcije za 2012. i 2013. uopće nećemo gledati, jer smatramo da su ili posljedica potpunog nerazumijevanja, ili službe za zavaravanje protivnika Vesna Pusić Njezine je tvrdnje odbacio ministar financija Ivan Šuker, ističući da su i sve relevantne svjetske ekonomske institucije 2008. predviđale projekcije kao i hrvatska vlada, na temelju postojećih makroekonomskih pokazatelja.

Dvije Hrvatske

'Postoje dvije Hrvatske, ona koju čini javni i državni sektor, i ona druga, koju čini realni sektor, koji se ovdje ubija. Samo u tom sektoru, očekuje se kako će bez posla do kraja godine ostati 120.000 radnika', upozorila je Pusić.

'Barba Šuker kaže da je ovo najbolji proračun do sada. Da se smijemo ili plačemo?', citirala je jednu mladu poduzetnicu, koja joj je, kako je rekla, kasno sinoć poslala poruku. 'Inače, za sve krivo dosad u proračunima, naravno, kriva je Račanova bivša vlada', rekla je ironično Pusić.

>> Milanović: Razočarani smo, proračun je štetočinski

'Što se tiče zakona o fiskalnoj odgovornosti, minimum je pristojnosti da se on donese početkom mandata, a ne nakon 8 proračuna', poručila je te poručila vladajućima da dozvole idućoj vladi da na početku svojeg novog mandata donese taj zakon, a ne na kraju svojeg mandata.

Bez učinka u smislu rasta i fiskalne konsolidacije

Branko Grčić (SDP) ocijenio je da vladin prijedlog proračuna ne zadovoljava ni učinke koji se očekuju u smislu gospodarskog rasta, odnosno oporavka, niti u smislu fiskalne konsolidacije. Vladi je zamjerio da struktura potrošnje, kakvu predviđa u 2011., zasigurno neće doprinijeti gospodarskom rastu, budući da je potrošnja, kaže, i dalje usmjerena na neproduktivni, tekući trošak, a ne na kapitalna ulaganja i proaktivne mjere.

'Taj smjer jest jačanje tekuće potrošnje na račun kapitalnih ulaganja i potpora, dakle transfera poduzetničkom sektoru', ocijenio je Grčić, uvjeren da je upravo takva, loša politika vlade i dovela do visokog deficita i brzo rastućeg javnog duga. 'Pozdravili bi proračun koji bi ostvario uštede na tekućoj potrošnji i u istom iznosu pojačao kapitalnu stranu proračuna i sve one proaktivne mjere koje su čak i zapisane u programu gospodarskog oporavka, ali nažalost, morate priznati, nisu do sada provede niti onim tempom, niti na onoj razini koja bi ostvarila značajne učinke na gospodarski rast', poručio je vladajućima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene