Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tako se ne vodi vanjska politika'

Pusić o HDZ-ovu kandidatu za UN: Ne bira se predsjednik mjesne zajednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbor za glavnog tajnika UN-a nije izbor za predsjednika mjesne zajednice i tu ne može HDZ imati svog kandidata, izjavila je prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"HDZ ima ozbiljan problem i zaista moraju pronaći nekoga tko će im voditi vanjsku politiku i međunarodne odnose jer ovo što sad imaju nije dobro. Dakle, izbor za glavnog tajnika UN-a nije izbor za predsjednika mjesne zajednice. Ne može HDZ imati svog kandidata, pa HČSP imati svog, pa 'ZBVR' imati svog kandidata", rekla je Pusić u izjavi za novinare.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

Na pitanje novinara može li jedna zemlja imati dva kandidata za dužnost glavnog tajnika UN-a, Pusić je odgovorila da ne može te da je u cijeloj povijesti UN-a Vijeće sigurnosti od svih kandidata na kraju predlagalo samo jednog Općoj skupštini UN-a.

"Mala je šansa da Hrvatska dobije glavnog tajnika UN-a ako se ja kandidiram, ali nije nemoguće", istaknula je.

Bilo je to 12 godina u kojima se zemlja jako promijenila

Jutarnji list je u četvrtak objavio, pozivajući se na izvore bliske Pantovčaku, da predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović neće podržati kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a nego da planira dati potporu Amiru Muharemiju, bivšem predstojniku ureda predsjednika Mesića i aktualnom hrvatskom veleposlaniku u Indiji te da za to podršku ima i u HDZ-u. Kako piše Jutarnji list, navodno je dogovor oko toga već postignut sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

"Ovo samo pokazuje da nitko realno ne misli da bi ovaj drugi kandidat mogao uspjeti, nego samo pokazuje stav HDZ-a ili barem dijela HDZ-a da ako Hrvatska ima za nešto šansu, ali to nije njihov čovjek, onda bolje da zemlja izgubi šansu nego da bude netko tko nije njihov. To nije način da se vodi vanjska politika, a 'bogme' niti zemlja", ustvrdila je Pusić.

Na komentar novinara da će navodno i predsjednica podržati Muharemija, Pusić je rekla: "To nisam čula od predsjednice niti je išta takvo slično spominjala." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene