Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fer ocjena za fer posao

Pusić: Hrvatska može ispuniti sve zadaće, ne očekuje popust

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je sposobna ispuniti zadaće koje pred njom stoje do ulaska u Europsku uniju i u tome ne očekuje nikakav popust ni gledanje kroz prste, izjavila je u Luksemburgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

'Projekt 'Hrvatska u Europskoj uniji' nije ničiji nego naš, hrvatski projekt. Mi ne očekujemo nikakav popust, ne očekujemo da nam se gleda kroz prste, nikakav klijentelizam. Očekujemo samo fer ocjenu za fer posao", rekla je ministrica Pusić, koja u Luksemburgu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Ministrica Pusić je u Luksemburgu imala kratke bilateralne razgovore s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom i ministrom za europske poslove Michaelom Linkom o reakcijama u Njemačkoj na izvješće o monitoringu koje je prošli tjedan objavila Europska komisija.

'I jedan i drugi su nedvosmisleno potvrdili da Njemačka namjerava zadržati fer odnos. Hrvatska je napravila ogromni pomak s 51 zadaće na deset i s 33 poglavlja na četiri. Sada imamo još tih deset zadaća kojih smo u potpunosti svjesni. Apsolutno smo sigurni da smo ih sposobni izvršiti. Neke su stvari već u tijeku, donesen je akcijski plan za 10 točaka, koji se već i provodi', rekla je ministrica Pusić.

>> Njemačka Hrvatskoj: 'Želimo vas u EU, ali neće biti popusta'

Njemački ministar vanjskih poslova izjavio je jutros, prije početka sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a, da Njemačka želi Hrvatsku kao članicu Europske unije, da je o tome odluka već donesena, da je također potrebno ispuniti kriterije i da pri tome za Hrvatsku neće biti dodatnih poteškoća ali ni popusta.

'Ostaje vrijediti ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum između Europske unije i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, to je već odlučeno, ali je također potrebno da relevantni kriteriji budu ispunjeni. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske', rekao je Westerwelle na pitanje o stajalištu njegove vlade o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik 'Welt am Sonntag' za zaustavljanje procesa proširenja Europske unije, uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. Lammert je rekao da zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba uzeti ozbiljno. 'Hrvatska još očito nije spremna za ulazak', rekao je on.

Međutim, njemačka vlada je objavila u subotu na svojoj internetskoj stranici kako vjeruje da Hrvatska može u predviđenom roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon postignut dogovor Ljubljanska banka više nije prepreka, ratifikacija može početi! Slika nije dostupna Pristuoni ugovor Pusić uvjerena da će slovenska ratifikacija uskoro biti riješena

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene