Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratifikacija ugovora

Njemačka Hrvatskoj: 'Želimo vas u EU, ali neće biti popusta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Njemačka želi Hrvatsku kao članicu Europske unije, ali je također potrebno ispuniti kriterije i pri tome za Hrvatsku neće biti dodatnih poteškoća, ali ni popusta', izjavio je u Luxembourgu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

'Ostaje vrijediti ono što je već dogovoreno, uvjeren sam da će sporazum između Eurposke unije i Hrvatske biti ispunjen korak po korak. Dobro je poznato da želimo Hrvatsku kao članicu EU-a, to je već odlučeno, ali je također potrebno da relevantni kriteriji budu ispunjeni. Neće biti umjetnih prepreka za Hrvatsku, ali ni popusta. Ozbiljno ćemo provesti, točku po točku, ono što je dogovoreno između EU-a i Hrvatske', rekao je Westerwelle na pitanje o stajalištu njegove vlade o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. Westerwelle je izjavu dao prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili u Luxembourgu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja na ministraskom sastanku u Luxembourgu sudjeluje kao promatračica, u nedjelju navačer je razgovorala s Westerwelleom o pitanju ratifikacije hrvatskog ugovora u njemačkom parlamentu. Iz Njemačke su posljednjih dana stizale proturječne izjave o nastavku proširenja i o hrvatskoj spremnosti za članstvo.

>> Pusić o porukama iz Njemačke o EU: Svako upozorenje uzimamo ozbiljno

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik 'Welt am Sonntag' za zaustavljanje procesa proširenja Europske Unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. 'Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak', rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika 'Die Welt'.

S druge strane, njemačka vlada je izrazila uvjernost da će Hrvatska u predviđenom roku ispuniti kriterije. 'U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku', rekao je glasnogovornik savezne njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji u petak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Slika nije dostupna Pusić zahvalila Paetu Estonski parlament ratificirao hrvatski pristupni ugovor

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene