Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politika nasilja'

Pupovac zabrinut zbog poruka Kosor na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće u izrazilo je danas zabrinutost i neslaganje s porukama koje su se mogle čuti prilikom posjeta Jadranke Kosor Kosovu.

Smatraju kako je riječ o porukama potpore politici jednostranosti i upozorilo da se problemi moraju rješavati dijalogom i pregovorima. 'Koliko god razumijemo da status quo politika nije ni dobra ni održiva, toliko smatramo da politika jednostranog i nasilnog uspostavljanja teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti ne može i ne smije biti alternativa dijalogu i pregovorima', stoji u priopćenju SNV-a koje je potpisao predsjednik Milorad Pupovac.

'Takva politika može obnoviti sukobe, produbiti nepovjerenje i, što je najvažnije, izazvati stradanja, patnje i teška kršenja ljudskih i manjinskih prava. Naše iskustvo i naše djelovanje daje nam za pravo da se usprotivimo porukama u kojima se sugerira takva politika ili se najavljuje njezino provođenje, a koje su se mogle čuti tokom susreta predsjednice Vlade RH i predsjednika Vlade Kosova', upozorava se dalje u priopćenju.

'Stvari koje trebaju biti riješene u pregovaračkom procesu, kao što je pitanje institucija na sjeveru Kosova, ne mogu i ne smiju biti rješavane jednostranim i nasilnim postupcima s bilo čije strane i iz bilo kojeg državnog razloga. Za uspjeh pregovaračkog procesa nužna je postupnost, a za prihvaćanje rezultata pregovora među stanovništvom, osobito onim srpske nacionalnosti na sjeveru, potreban je osjećaj sigurnosti i minimalnog povjerenja.'

SNV smatra da je pozivanje na stara neprijateljstva, koliko god ona mogla biti živa, kao osnovu za nova prijateljstva, u okvirima bivše Jugoslavije i Balkana vrlo zabrinjavajući tip politike i političkog djelovanja. Osim toga, SNV podsjeća da u hrvatsko-srpskim odnosima, i onima između Hrvatske i Srbije i onima unutar same Hrvatske, ima mnogih ozbiljnih i neriješenih pitanja čije bi rješavanje trebao biti prioritet hrvatske vlade te da bi, kad bi se ta pitanja riješila, mogući doprinos Republike Hrvatske rješavanju otvorenih i bolnih srpsko-albanskih odnosa bio i realniji i vjerodostojniji.

'Na kraju, SNV izražava nadu da će ovo iskustvo biti povod za ozbiljno usmjeravanje pažnje na neriješena pitanja izbjeglih Srba i položaja Srba u Hrvatskoj' koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli da ta pitanja ne budu zapreka uspješnom završetku hrvatskih pregovora s Europskom unijom, zaključuje se u priopćenju. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Četvrta po redu Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene