Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Desni radikalizam nije patriotizam'

Pupovac: Vukovar ne treba braniti ni od koga, ćirilica nije ratno pismo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predsjedniku Sabora Josipu Leki izrazio protivljenje uvođenju dvojezičnosti i ćirilice u Vukovar, Milorad Pupovac je rekao da obnova desnog konzervativnog radikalizma nije u skladu s patriotskim potrebama.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je danas kako su oni, koji u Hrvatskoj proteklih tjedana i mjeseci žele obnoviti desni konzervativni radikalizam, sada našli ćirilicu kao povod, a to, kazao je, u ovom trenutku nije u skladu s hrvatskim patriotskim potrebama.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Milorad Pupovac, Anja Šimpraga Uoči obljetnice tragedije Pupovac ne ide u Vukovar, potpredsjednica Vlade upozorila: "Trebali smo i htjeli biti u Koloni sjećanja, ali ne možemo"

"Ćirilica nije ratno pismo, niti će biti ratno pismo. To je historijsko pismo velikog dijela slavenskih naroda, kao što je bila i velikog dijela hrvatskog naroda u određenim razdobljima. To je dio pismene tradicije Srba u Hrvatskoj", rekao je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru komentirajući zahtjev Stožera za obranu Vukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u taj grad.

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: Cijeli Vukovar treba proglasiti spomen područjem!

Dodao je kako oni koji to ne žele prihvatititi nanose veliku štetu ne samo međuetničkim odnosima, nego Hrvatskoj i njezinu ugledu. "Mi razumijemo one čije emocije treba poštivati, ali ne razumijemo one koji te emocije žele ponovno koristiti da bi nametnuli ratnu retoriku", rekao je Pupovac naglašavajući kako je u Hrvatskoj odavno mir i mirnodopska politika, uključujući i Grad Vukovar.

"U Hrvatskoj odavno ne treba niti jedno njezino mjesto, pa ni Vukovar, braniti ni od koga, ni od čega. Htio bih kazati onima koji oblače ponovo vojne ratne uniforme i uzimaju vojne ratne zastave da za to nema potrebe, ni za Vukovar, ni za koji dio Hrvatske", poručio je.

Za Hrvatsku koja se, kako je rekao, nalazi nekoliko mjeseci od ulaska u EU ta vrsta obnavljanja ratnih znamenja i ratnih poruka nije niti prikladna, niti potrebna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene