Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agonija se nastavlja

Radnici 3. maja izradili vješala u krugu brodogradilišta, u ponedjeljak dolaze u Zagreb

Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika Uljanika - 1 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika - 1 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika Uljanika - 2 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk radnika Uljanika - 2 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Štrajk radnika Uljanika - 3 (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik i treći su dan u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva o isplati plaća.

Na skupu radnika 3. maja u Rijeci pred nezadovoljne radnike koji traže isplatu zaostalih plaća izašao je direktor brodogradilišta Maksimilian Percan. Uz brojne zvižduke i dobacivanja radnika, kazao je kako Uprava pokušava riješiti problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Članovi sindikata napustili sastanak Danko Končar o Uljaniku: Usuglasili smo plan restrukturiranja, ali financijska intervencija još nije moguća Slika nije dostupna RASPAD BRODOGRADNJE Ministar Horvat u 3. maju: Vlada nema osiguranu plaću za radnike brodogradilišta za rujan

"Uprava je jučer krenula za Zagreb i bila je tamo do kasnih večernjih sati, i nije se vratila i neće se vratiti dok se ne riješi i dok se ne dogovori datum isplate plaća. Uvijek sam bio za radnike i bit ću do zadnjeg dana, to mi je moralna obveza. Bude li potrebno, u ponedjeljak idemo za Zagreb", kazao je direktor brodogradilišta Maksimilian Percan u svojem obraćanju radnicima u štrajku.

"Bitan je dogovor isplate plaća, potom restruktuiranja brodogradilišta, a onda ćemo raspravljati o plaćanju materijala kako bi radnici imali s čime raditi", dodao je. Zahvalio je radnicima na strpljenju i dodao kako su svi zadovoljni onim što se odrađuje u riječkom brodogradilištu 3. maj. Radnici su ga izviždali. Prije skupa su u krugu brodogradilišta improvizirali "vješala".

"U Zagreb ponesite sendviče, vodu i jaja"

"Plan i program osigurava likvidnost, potom idemo na odvajanje od Uljanika. Imamo dva strateška kupca zainteresirana za ovo brodogradilište. Novac dolazi s planom i programom. Sve se radi na nivou grupe, jedno društvo ne može opstati ako drugo ne funkcionira. Nakon odvajanja možemo funkcionirati samostalno", kazao je Percan. Pred radnicima je kazao da, budu li oni tako htjeli, ide s njima u Zagreb. "Ako se dogovorimo, što se mene tiče, idemo. Ja idem", obećao je direktor brodogradilišta.

"Di su pare?", "Kako da živimo bez para?", "Šta da jedemo?", neka su od pitanja koje su uzvikivali nezadovoljni radnici. "Borimo se da plaće dođu što prije", odgovorio im je direktor brodogradilišta 3. maja, Maksimilian Percan. Radnici su upozorili Percana kako se stvari događaju presporo jer radnicima kasne plaće i nemaju od čega živjeti.

Najavljuju da će odgovore na svoja pitanja potražiti u Zagrebu. "Držimo Upravu za vrat dok ne riješe problem i ne odmotaju klupko, dok se ne nađu odgovorni. Neka riješe prvo naše plaće, a onda i svi ostali problemi o kojima se ovih dana govori", poručeno je iz sindikata koji djeluju u 3. maju.

"Ne bojimo se Uprave, ali ni Vlade, ni Europske unije. Bude li trebalo, nakon Zagreba idemo u Bruxelles. Nitko nas neće pokopati, nego će kupci čekati, kao i ranije, po šest godina u knjizi narudžbi", poručili su iz sindikata. Pozvali su radnike da se ubilježe za put u Zagreb u ponedjeljak i da ponesu sendviče, vodu i jaja.

Prema neslužbenim informacijama, radnici iz Rijeke i Pule kreću u ponedjeljak u 8 sati za Zagreb.

U Puli izviždan istarski župan

Radnici Uljanika nastavili su sa štrajkom, kako je i najavljeno, izlaskom na gradske ulice. U prosvjednom hodu neko su vrijeme stajali ispred gradske vijećnice, prozivali lokalnu vlast i Upravu brodogradilišta. Tražili su da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, no on im je poručio kako im je u četvrtak rekao sve što je znao. Radnici su krenuli prema zgradi županije.

Župan Valter Flego nije uspio puno govoriti od nezadovoljnih radnika. Prije dolaska radnika do zgrade županije dao je izjavu novinarima u kojoj je pozvao sve odgovorne - strateškog partnera i Vladu da isplate zaostale plaće radnicima i da nađu rješenje za Uljanik jer je to brodogradilište, kako je kazao Flego, "simbol grada Pule". Radnici su ga izviždali i prskali vodom iz boca koje su imali uz sebe.

Radnicima su se pridružili u znak podrške i građani, s njima zajedno idu žene i djeca. Čuju se glasni uzvici "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu" i "IDS, lopovi". Oko 11 sati vratili suse u brodogradilište.

Traže isplatu plaće za srpanj

Radnici Uljanika, svih sedam njegovih društava i Brodogradilišta 3. maj, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćene do 15. kolovoza.

Također radnici Uljanika koji su u štrajku kao i tri sindikata - Jadranski sindikat, Sindikat metalaca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, traže i odlazak Uprave Uljanika na čelu s predsjednikom Giannijem Rossandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju.

U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Plaće radnika ostaju upitne

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

"Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja", rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku "nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima".

Nastavlja se štrajk i u 3. maju

Štrajk u riječkom brodogradilištu 3. maj je nastavljen i u petak, radnici su ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade, ustrajni su u zahtjevu da im se isplati srpanjska plaća, a iz štrajkaškog odbora doznaje se kako su razočarani rezultatima sastanaka u Vladi s predsjednikom uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i potencijalnim strateškim partnerom Uljanika Dankom Končarem.

Štrajk u 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a štrajkaški odbor je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj. Traže i da se omogući nabava materijala kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Iz štrajkaškog odbora ističu da su radnici uznemireni, da sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti su kreditima i drugim obvezama. Najavili su da će do početka idućeg tjedna štrajkati na svojim radnim mjestima, a da će nakon toga odlučiti daljnjim akcijama.

Radnici razočarani rezultatima sastanka

Iz štrajkaškog odbora 3. maja, jučer su naveli da su razočarani rezultatima sastanka o rješavanju problema u Uljanik grupi, na kojemu su u Banskim dvorima u Zagrebu sudjelovali predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermasa Danka Končara.

Za petak u 11 sati najavljen je u 3. maju skup radnika, na kojemu se očekuje obraćanje predstavnika Uprave radnicima.

Za Vijesti Nove TV u 17:00 sati iz Pule se javila reporterka Katarina Jusić koja je kazala kako se još ne zna hoći li doći do sastanka političkog vrha Pule s premijerom. "Hoće li doći do sastanka, upitali smo ured premijera Plenkovića, no odgovor nismo dobili. Sve je uzavrelija situacija na pulskim ulicama, kao i u krugu riječkog brodogradilišta. Iz grada Pule je poslijepodne stiglo priopćenje kako će grad sufinancirati kupnju školskog pribora za djecu radnika Uljanika. Iako je stanje u Puli trenutno mirno i radnici su otišli svojim kućama, štrajk se nastavlja i dalje, a radnici u ponedjeljak idu u Zagreb, prema Markovom trgu, po svoje odgovore"; izvijestila je Katarina Jusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene