Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju se redovne mjere

U Sloveniji opet kiše, za vikend novi vodeni val

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su dijelovi Hrvatske još uvijek pod vodom zbog obilnih prošlotjednih oborina, za ovaj vikend najavljuje se novi vodeni val.

Međutim, državne službe ne očekuju da će ovaj vodeni val biti jednakih razmjera. 'Ne može se očekivati onakav vodeni val, ali nužno je biti na oprezu', rekao je za Dnevnik.hr zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva Save, Zoran Čavlović. Prognostičari su u Sloveniji zbog hladne fronte sa zapada nove oborine očekivali još jučer u poslijepodnevnim satima, a najavljuju se i oluje s jačim pljuskovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatvoren dio cesta VIDEO: Sava i dalje raste, nedostaje 30 cm do alarmantnih 7 metara vodostaja Slika nije dostupna Vodeni val oštetio je sustav vodoopskrbe

Porast vodostaja

Ne može se očekivati onakav vodeni val kakav je bio prošli, ali nužno je biti na oprezu Zoran Čavlović 'Oborine će se nastaviti i tijekom vikenda. Na cijelom području sliva Save očekuje se 30 do 60 milimetara padalina po četvornom metru. Na osnovi tog podatka očekujemo da će Sava porasti na potezu Jesenica - Sisak i Jasenovac- Županja, jer prognoza najavljuje porast oborina na slivu rijeke Une i u Hrvatskoj i u BiH, kao i Bosne u BiH', rekao je Čavlović. Očekuje se i porast vodostaja rijeke Kupe, Sutle i Krapine i pritoka, a moguć je porast vodostaja i na bujičnim vodotocima.

Za usporedbu, prošlog vikenda u Sloveniji je palo 400 milimetara, a u Hrvatskoj preko 200 milimetara po četvornom metru.

'Vodeni val dolazi oko nedjelje i ponedjeljka'

'U Sloveniji se poplave očekuju u petak navečer i tijekom noći na subotu, na zapadnom dijelu, a danas bi trebale doći do srednjeg i istočnog dijela', rekla je Tomislava Bošnjak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. 'Na srednjem i istočnom dijelu se očekuje 40 do 80 litara kiše. Formirat će se vodeni val i doći će do nas oko nedjelje i ponedjeljka', rekla je Bošnjak i ponovila da se ne očekuje vodeni val jednakog intenziteta kao onaj posljednji.

'Vodeni val neće biti istih razmjera kao prošli, ali svakako treba biti na oprezu jer su korita puna, tlo je zasićeno te su nasipi oštećeni i mokri. K tome, ni temperature nisu visoke da bi se sve to posušilo', rekla je Bošnjak. Najjača kiša i u Sloveniji i u Hrvatskoj se očekuje u tijekom današnjeg dana, a u Sloveniji najjači intenzitet oborina najavljuju do nedjelje', dodala je.

U Hrvatskim vodama i DHMZ-u kažu da ne očekuju više od redovnih mjera obrane od poplave. 'Ekipe centra su u danonoćnim dežurstvima na terenu, uočavaju se mjesta oštećenja na nasipima te se vrše sanacije', rekao je Čavlović.

>> DUZS spreman za novi poplavni val tijekom vikenda

>> 'U obrani od poplava napravilo se sve moguće'

Na pitanje je li prošlotjedni vodeni val bio iznenađenje Čavlović kaže da je učinjen maksimum jer se radilo o ekstremnim količinama vode. 'Nije nas iznenadio vodeni val. Mi smo dobro kontrolirali situaciju, ali sve ima neku granicu. Ovakve poplave su stogodišnje', rekao je.

'Treba pogledati situaciju u drugim, bogatijim zemljama, poput Njemačke, Poljske i Mađarske. Mi nismo imali takve posljedice kao oni', zaključio je Čavlović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene