442954
442954
442954
442954
442954

TRI GODINE SU ŠUTJELI Otkriće koje može riješiti jednu od najvećih tajni Biblije

  • , 11.07.2016., 20:37
  • Autor:
  • komentara

Jedna od najvećih i najvažnijih tajni Biblije mogla bi uskoro biti riješena.

 
 
 
 
Pronađena grobnica Filistejaca (Foto: AFP) - 4
Pronađena grobnica Filistejaca (Foto: AFP) - 4

Arheolozi su, prvi put u povijesti, otkrili grobnicu Filistejaca sa ostacima dvjestotinjak osoba koje su u njoj pokopane. Ovo otkriće iz Izraela moglo bi baciti novo svjetlo na to kako je živio najzagonetniji narod prema Bibliji. Uz ostatke u grobnici pronađeni su nakit i mirisna ulja pa znanstvenici tek trebaju utvrditi odgovara li pojam 'filistarski' uistinu životu kakvim su živjeli Filistejci.

'Filistejci su čini se imali loš PR i naše otkriće moglo bi razbiti mnoge mitove o njima', kazao je Lawrence Stager, arhitekt koji je pomogao ekspediciji u otkrivanju grobnice koju traže od 1985. godine.

'Nakon desetljeća proučavanja tog naroda i njihove ostavštine, sada se napokon susrećemo s njima lice u lice. S ovim otkrićem blizu smo odgonetavanja tajne predaka Filistejaca', izjavo je Daniel M. Master, profesor arheologije.

Sada se zna da su svoje mrtve pokapali s bočicama parfema, koje su bile smještene kraj lica. Pokraj nogu stavljali su posude s uljem, vinom ili hranom. Neki su pronađeni i s nakitom ili oružjem.

Zanimljivo je da su arheolozi čak tri godine šutjeli o svojem otkriću dok nisu napravili posao do kraja jer nisu željeli privući ultraortodoksne Židove koji su već znali prosvjedovati zbog iskapanja ljudskih ostataka i sumnji da je riječ o pripadnicima njihovog naroda, pojasnio je Master. Kopali su na dubini od tri metra dok nisu došli do grobnice iznad koje su inače stoljećima Rimljani imali vinski podrum.

U Bibliji su Filistejci prikazani kao najveći neprijatelj drevnih Izraelaca, narod koji se selio od zemlje do zemlje, a u konačnici su se nastanili u pet velikih gradova Filistije, današnjeg južnog Izraela i pojasa Gaze. Najpoznatiji Filistejac bio je Golijat, strašni ratnik koji je ubijen od ruke mladog kralja Davida, piše Independent.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se