Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Prvi put od katastrofe u Mađarskoj Dunav bez viška metala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska može odahnuti jer otrovni mulj iz Mađarske više ne predstavlja opasnost za hrvatski tok Dunava.

Dežurne službe danas su, prvi put od pucanja mađarske brane, izmjerile uobičajene vrijednosti, točnije, drastičan pad koncentracije metala u Dunavu. Stručnjaci zaključuju da prijetnje za eko-sustav i zdravlje ljudi više nema. Ipak, iz mjera predostrožnosti, Vodovod grada Vukovara do daljnjega neće zahvaćati vodu iz Dunava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stanje u Mađarskoj Najgora mađarska katastrofa mogla bi stajati 73 milijuna eura Slika nije dostupna Posljedice ekološke katastrofe Mađarska zatražila pomoć civilne zaštite EU-a

>> U Dunavu više vrijednosti aluminija

Vukovarci isključivo koriste podzemne vode iz dubokih zdenaca, a djelatnici Crvenoga križa građanima svakodnevno čiste bunare.

'Vijesti su dobre jer razina aluminija koja je bila visoka se vratila u normalu. Također, sve koncentracije koje bilježimo su u skladu s uobičajenim vrijednostima', kazao je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Nije bilo opasnosti za ljude i okoliš

Obrađene analize uzoraka vode Dunava od subote, 16. listopada, pokazuju vrijednosti koncentracije ukupnog aluminija kao u prvih pet dana, od 7. do 11. listopada, kada je bio pojačani monitoring vode Dunava, javlja DUZS.

Može se zaključiti da su povišene vrijednosti ukupnog aluminija bile izmjerene jedino u uzorcima vode od 12., 13. i 14. listopada. Dakle povišenje koncentracije aluminija zabilježeno je vrlo kratko, no te vrijednosti nisu predstavljale opasnost za ljude niti vodeni okoliš, ističe DUZS.

Dežurne službe Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavljaju provoditi nadzor nad kvalitetom vode rijeke Dunav u Hrvatskoj.

Uzorkovanje vode provodi se dva puta dnevno na 1429. kilometru rijeke Dunav kod Batine, na graničnom profilu s Republikom Mađarskom, navodi DUZS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene