Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Napravili pustinju"

Srpski povjesničar popljuvao Oluju, spomenuo i poznatog hrvatskog književnika

Predrag Marković
Predrag Marković Foto: A. K./Pixsell
Ravnatelj srpskog Instituta za suvremenu povijest Predrag Marković izjavio je kako je proslava Oluje u Kninu "bizaran događaj" te da je Hrvatska vjerojatno jedina država u Europi čiji je državni praznik "činjenica da su ispraznili gotovo trećinu teritorija".

"Nisu ih ubijali kao što su htjeli u Drugom svjetskom ratu, ali tamo Srba praktički više nema. Pa slave nestanak stanovništva s trećine svog teritorija. Ne znam za drugi takav državni praznik u Europi", rekao je srpski povjesničar Predrag Marković povodom 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, koju Hrvatska slavi kao Dan pobjede, a u Srbiji i Republici Srpskoj obilježava se kao Dan sjećanja na progon Srba.

Marković je dodao da u Kninu, gdje se svake godine organizira središnja proslavu Oluje, danas "ne samo da nema Srba, nego je Hrvatska od tog grada i okolice napravila pustinju".

Pročitajte i ovo Ilustracija stiže promjena vremena Ovaj grad već se priprema za nevrijeme i poplave: Objavili su i gdje bi moglo biti najgore

"Većinu tih osvojenih teritorija nisu uspjeli naseliti Hrvatima pa slave što su im ispraznili velik dio zemlje, a da stvar bude gora, zločine u Oluji nisu počinile paravojne formacije, nego regularne vojska i policija", rekao je Marković.

Istaknuo je da odnosi Srbije i Hrvatske danas nisu tako loši, ali da je Oluja točka na kojoj se ne mogu pomiriti, prenosi N1.

Pročitajte i ovo Požar na kamionu na A1 Poznat uzrok požara VIDEO/FOTO Pogledajte što je ostalo od kamiona koji se zapalio na autocesti, stvorila se nepregledna kolona

"Koliko je čudno slavlje u Kninu, najbolje je opisao hrvatski književnik Ante Tomić. Tu se skupe neki nacionalisti, pijani veterani i drugi dan Knin je opet mrtav grad. Kao oni napušteni gradovi u kaubojskim filmovima", rekao je Marković. "Nikada nije bilo slabijeg i jadnijeg protivnika od vojske Republike Srpske Krajine, a Hrvati svoju pobjedu nad polunaoružanim, uglavnom starijim civilima, pretjeruju na takav način da je to neukusno. Nama Srbima zamjeraju što imamo mitove o pobjedama, ali mi smo se borili s turskim sultanima, austrijskim feldmaršalima, Hitlerovim generalima i oni su u svojoj pobjedi pobijedili Mileta Martića", zaključuje srpski povjesničar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene