Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri jednosmjerne karte

JOŠ JEDNA OBITELJ NAPUSTILA HRVATSKU 'Zato što ovdje nema života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na lošu demografsku sliku u Hrvatskoj već godinama upozoravaju stručnjaci jer sve smo stariji, više je razvoda, a rađa se sve manje djece.

Cijeli život đakovačke peteročlane obitelji spakiran je u pet kufera. Novi život od danas počinju u Njemačkoj. 'Zato što ovdje nema života, zato što je sve korumpirano, jer nema pravde', objasnila je odlazak iz Hrvatske Ivona Češnik iz Đakova.

Pročitajte i ovo Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV Mlada hrvatska obitelj Udruga Obitelji 3+ Mladi par s četvero djece o problemima u sustavu: "70 posto moje plaće otići će na vrtić"

Suprug joj je s jednim djetetom već u Njemačkoj, a Ivona je danas kupila još tri jednosmjerne karte. Ne zato jer tako želi, nego, kaže, mora. 'Prošla sam rat, selim čitav život, i sad moja djeca isto prolaze - na Dan državnosti. Ironija', govori uplakana Ivana.

Mlade obitelji se sele - ali ih je i sve manje. U Hrvatskoj raste broj razvoda, a drastično pada broj novorođene djece. Od samostalnosti, u Hrvatskoj je 195.000 ljudi manje. Dakle, nestao je grad veći od Splita.

ŠTO ĆEMO UČINITI DA ZADRŽIMO MLADE? Hrvati imaju još jako puno posla

'Ali ako čovjek nema krov nad glavom i zaposlenost, kako će se onda odlučiti za dijete. Bilo bi neodgovorno odlučivati se na potomstvo, stvoriti takve uvjete, to je bit populacijske politike', rekao je demograf Angeđlko Akrap te napominje da Hrvatsku tu politiku nema.

Natalitetnu sliku u općini Kalinovec nedaleko od Đurđevca željeli su popraviti s 25.000 kuna za svako dijete u obitelji, uz besplatan vrtić i školsku kuhinju. Ali nakon rezanja proračuna - naknada za dijete pala je na 5000 kuna. 'To se nije pokazalo kao nekakva mjera koja bi dovela do poboljšanja broja novorođenih. To je bio jedan od razloga da smanjimo taj dio, ostavili smo drugi dio', kazao je Branko Sobota, načelnik općine Kalinovac.

U dokumentu Nacionalne obiteljske politike vladajući žele popraviti demografsku statistiku, ali bez otvaranja radnih mjesta, uvjeren je HDZ-ov Željko Rajner, nema ni demografskog oporavka.

'Populacijska politika, poticanje nataliteta, ne postoji. I čini se da trenutačno Vladi uopće nije stalo do toga, a to je jedan od ključnih problema Hrvatske ovoga časa', kazao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

I ostale oporbene stranke upozoravaju na katastrofalnu demografsku sliku. I imaju svoj plan kako je popraviti. 'Više mladih nam odlazi, a poduzetnici se tuže da ne mogu naći kvalitetnu radnu snagu. Nešto ne ide jedno s drugim i treba odgovoriti na pitanje čemu je to tako', govori Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista.

No s obzirom da se hrvatska demografska slika urušava već više od dva desetljeća, upozoravaju stručnjaci, njezin oporavak teško je moguć bez dugoročnog ciljanog plana svih političkih strana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene