454431
454431
454431
454431
454431

TKO I KOLIKO ČESTO? Provjerili smo kako se kontrolira hrana koju jedemo

  • , 22.10.2016., 08:55
  • Autor:
  • komentara

Zbog sumnje na salmonelu, jaja poljskog proizvođača povučena su s polica trgovina u Hrvatskoj i nekoliko europskih zemalja. Otvorilo je to i pitanje kako se i koliko često kontrolira hranu koja dolazi pred kupce.

 
 
 
 
Kontrola hrane (Video: Dnevnik Nove TV)
Kontrola hrane (Video: Dnevnik Nove TV)

Domaćoj hrani potrošači vjeruju.

''Većinom je ona sigurno zdravstveno ispravna'', kaže jedna gospođa. A baš je to najvažnije. O tome kakvu hranu kupujemo brinu veterinarska i sanitarna inspekcija.

''Sanitarna inspekcija kontrolira proizvodnju hrane neživotinjskog podrijetla, zatim, kontrolira uvoz hrane neživotinjskog podrijetla, nadležni smo u maloprodaji'', objašnjava Anamarija Crnić (sanitarna inspekcija).

Reagiraju i na poziv građana. Uzorci se analiziraju u jednom od 42 ovlaštena laboratorija. Jedan takav, i to samo za mlijeko, nalazi se u Križevcima. Mlijeko svakog hrvatskog farmera ispituje se ovdje.

''Mjesečno se od svakog proizvođača ispitaju dva uzorka na kemijski sastav, dva uzorka na mikrobiološki sastav, jedan na somatski. U jednom se uzorku utvrđuje prisutstvo inhibitornih tvari'', kaže Davorka Blažek, direktorica laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka.

I to je uvjet da mlijeko uopće može stići do tvornice.

Meso je u nadležnosti veterinarske inspekcije. I za analize postoji unaprijed pripremljen godišnji plan. No, provode i nenajavljene akcije, pa su tako samo ove godine zaplijenili i uništili više od 10 tona mesa sumnjive kvalitete.

Novi ministar poljoprivrede bi češće kontrole.

''Tu uvijek treba pojačati ne nadzor u smislu represije, nego nadzor u smislu prevencije i povećanja kvalitete proizvoda koji imamo na tržištu'', kaže ministar Tomislav Tolušić.

A štetnost neke tvari koja nije propisana u hrani, procjenjuje Agencija za hranu.

''Mi govorimo o kontaminantima vezanim za hranu, npr. arsen u nekim vrstama hrane nije definiran pa se tu radi procjena rizika'', objašnjava Andrea Gross Bošković (Hrvatska agencija za hranu).

Prošle su ih godine napravili dvadesetak. Potrošači i sami na neke namirnice mogu paziti.

''Piletinu, svinjetinu, teletinu, jaja, mlijeko treba termički obraditi prije upotrebe, mlijeko je uglavnom pasterizirano, ali ovo što se kupuje sirovo se ne bi smjelo jesti sirovo'', kaže Bernard Kajić iz HZJZ-a.

I to je, uz higijenu, tek jedan mali dio.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se