458193
458193
458193
458193
458193

Prosvjed djelatnika SC-a na Markovom trgu: Pernar došao, bio prekinut u monologu pa otišao

  • , 24.11.2016., 10:56
  • Autor:
  • komentara

Djelatnici SC-a prosvjedovali su na Markovom trgu, a zbog tog prosvjeda stigla je i interventna policija, koja je postavila i ogradu.

 
 
 
 
Prosvjed pred Vladom (Foto: Vijesti Nove TV u 14 sati)
Prosvjed pred Vladom (Foto: Vijesti Nove TV u 14 sati)

Na Markovom trgu bio je i saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je nakon monologa u trajanju od nekoliko minuta otišao, nakon što su radnici spontano počeli vikati "Hoćemo ugovor".

Prosvjed sindikalista protekao je mirno, a okupilo se nekoliko desetaka ljudi.

Na kraju današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković zamolio je ministra obrazovanja Pavu Barišića da se osvrne na poteškoće zaposlenika Studentskog centra koji su dok je trajala sjednica prosvjedovali na Markovom trgu.

"Riječ je o sanaciji SC-a u Zagrebu koja je započela prije 3 godine i do sada je u postupku sanacije koju subvencioniramo iz proračuna isplaćeno 136 milijuna, a u trenutku kada je sanacija započela prezentirane obveze bile su 121 milijun. Dakle, sanacija se pokazala neuspješnom", započeo je izlaganje ministar Barišić.

"Za to vrijeme sanacije započeli su pregovori o kolektivnom ugovoru, međutim, to vodi sanacijsko vijeće koje je imenovalo pregovarački tim koji je došao do određenih stavki koje se ne mogu sklopiti s obzirom da se traži povećanje materijalnih prava radnika. U razgovorima koje smo imali, zaključili smo da se može odobriti da se sklopi ugovor, ali bez povećanja materijalnih prava jer je to proturječno svrsi sanacije koja je u tijeku", rekao je ministar.

"Konačno rješenje je što prije ovlastiti sanacijsko vijeće da provede strukturne promjene i da se završi sanacija. Smatramo da nema zapreka za kolektivno pregovaranje, ali da se ne povećava materijalna prava. U ovom trenutku, ako bi se prihvatilo, to bi značilo povećanje materijalnih prava u iznosu 5 milijuna kuna godišnje i to je opet povećanje duga, a to u sanaciji nije moguće", kaže ministar.

"U ovom trenutku mi smo osim sa štrajkaškim odborom razgovarali s predstavnicima studenata koji su izrazili solidarnost. Prema izvješću sanacijskog upravitelja jučer je od 950 zaposlenika u štrajku bilo 50 do 60 članova. Jedan manji broj. Međutim ono što je činjenica je da su se tom broju pridružili određeni drugi ljudi iz Radničke fronte i drugih krugova, ali u ovom trenutku smatramo da nema osnove za povećanjem materijalnih prava jer bi nas to dovelo u nesrazmjer s drugim zaposlenicima", rekao je.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se