Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HANFA predložila novi model

Prosječni radnik nema se razloga veseliti mirovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako zarađujete prosječnu plaću, a u mirovinu ćete za desetak godina prema sadašnjem mirovinskom sustavu čeka vas mršava mirovina od oko 2000 kuna.

HANFA je zato predložila novi model u kojem bi svaki radnik ušao u vlasništvo mirovinskih fondova, ali i dobivao proporcionalan dio njihove dobiti. Iz HANFA-e danas šutnja, a u Vladi su svjesni da sadašnja mirovinska situacija dugoročno nije održiva, no novim se prijedlogom nisu ozbiljnije bavili.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Ilustracija - 4 Veliko istraživanje Mirovina za mnoge bez mira: Neki će raditi jer žele, drugi jer moraju - kako drugačije preživjeti?

Prosječan hrvatski radnik nema pretjeranog razloga zbog kojeg bi se trebao veseliti mirovini. Uz prosječnu mirovinu od oko dvije tisuće kuna teško da se će se moći bezbrižno uživati u starosti. Današnjim umirovljenicima mogli bismo na kraju i zavidjeti.

>> Ako želimo mirovine, morat ćemo svi duže raditi

'Radio sam preko 40 godina pa imam mirovinu nešto manju od tri tisuće kuna. Nisam zadovoljan', rekao je jedan umirovljenik. HANFA predlaže novi model u kojem bi svaki građanin postao vlasnikom udjela u mirovinskim fondovima, a tako i dijela dobiti koje oni ostvaruju. Udruženje mirovinskih fondova reagiralo je tvrdnjom da je to protuustavno i nezakonito.

'Nismo se bavili s ovim prijedlozima', rekao je ministar Đuro Popijač. Vlada nije, ali HANFA jest. Smatraju da Fondovi previše zarađuju, a da građani kad odu u mirovinu od toga neće imati ništa. Slaže se s tim i poduzetnik i vrlo aktivni financijaš kad je riječ o ulaganju u dionice.



'HANFA bi ovime zapravo htjela narediti da zaborave neumjereno igranje obveznicama, što je vrlo jednostavno i da se počnu baviti onime što im je posao, a to je ulaganje u dugoročnu štednju građana', rekao je poduzetnik Nenad Bakić. I oporba i vlast slažu se da sadašnje stanje dugoročno nije održivo.

Marić: U svemu su dobro prošle banke

'Temeljni problem je kad ćemo povećati iznos, odnosno postotak osobne štednje u mirovinskim stupovima, a smanjiti iznos generacijske solidarnosti. To je nešto što nas sve mora brinuti', rekao je Slavko Linić.

'U tomu svemu su dobro prošli samo vlasnici, a to su četiri velike banke koje su ostvarile milijardu i 400 milijuna kuna dobiti, a ulagači su prošli loše, zapravo su izgubili jer bi više zaradili da su taj novac držali na štednji u bankama', rekao je Goran Marić. Ova poražavajuća činjenica dovoljno govori o tome što sve nas čeka u mirovini, ako se nešto vrlo brzo ne promijeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene