Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve manje djece

Klupe prazne i hladne: Prva slova nema tko učiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je više od 150 škola koje pohađa manje od 5 učenika! Iako je bivši ministar Željko Jovanović najavljivao njihovo ukidanje, one su ipak preživjele. Šime Vičević za Dnevnik Nove TV donosi priču o školi u Tribanj Kruščici pokraj Zadra, u kojoj je samo četvero učenika.

Dva razreda, a u svakome po dvoje djece. Ovo je u Tribanj Kruščici čitava škola. Školski imenik nikako da se popuni. ' Čak mi se više sviđa ovako kombinacija jer je ovako pristupačnije, nekako imate bolji odnos s učenicima, imate vremena posvetiti im se', kaže učitelj Šime Jović.

Pročitajte i ovo Izbori na selu; ilustracija - 3 Ipak izlaze na izbore Njima političari ne dolaze i nitko im ništa nije obećao: "Nemamo niti septičku jamu, ali imamo migrante, zvijeri između vuka i lisice..." Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

U učionici za 30 učenika ostalo je samo nekoliko klupa. Već dvije godine prva slova nema tko učiti, a bolje neće biti ni dogodine. 'Iduće školske godine, nažalost, nemamo ni jednog prvaša za upisivanja, ali godinu nakon toga dolaze 4 nova učenika', dodaje Jović.

A nekada ih je u ovoj zgradi bilo sto, u dvije smjene. Iako broj stanovnika stalno opada, ovakve škole, tvrde u Ministarstvu, ipak ne bi trebale biti zatvorene.

'Jedan ključni zaključak je da je takva mreža neodrživa i da moramo učiniti nešto da bismo taj sustav postavili u racionalne okvire. Međutim Ministarstvo niti u jednom trenutku nije palo na pamet nešto rezati', kaže Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Za 1.420 učenika s poteškoćama osigurano 1.353 asistenta

A koliko je derutnih i napuštenih škola u Hrvatskoj, kao što je, primjerice, ona u Barić Dragi kraj Zadra, ne zna se. Njihovi osnivači su lokalne samouprave, u ovom slučaju općina Karlobag koja je tek nedavno ovu zgradu uspjela prodati privatnom vlasniku, a on ju je trebao urediti i prenamijeniti u stambeni prostor.

Zgrada u kritičnom stanju stoji već nekoliko desetljeća. Umjesto školske ploče ostali su goli zidovi išarani grafitima, a klupa odavno nema. Stakla su razbijena, pod je prepun otpada, a i strop je djelomično propao.

Ovakva je nažalost sudbina malih mjesta koja ostaju bez djece.

U Barić Dragi preko zime nema ni 10 stanovnika. I tko bi se želio vratiti, nema osnovne uvjete za život. A u njih svakako spada i škola.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene