Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mljekari prestali s isporukom

'Mlijeko dijelimo na farmama, višak prolijevamo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučili su tako jučer na sastanku u Terezinom Polju kod Virovitice predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka RH i sedam županijskih udruga.

Glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je da su mljekari jedinstveni u odluci da mlijeko neće predati otkupljivačima dok mu cijena ne bude 4 kune i 5 lipa po litri. "Mi se nadamo da će druga strana i treća strana, i prerađivači i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti naše uvjete i da ćemo dijalogom naći rješenje i da neće biti dulje obustave“, naglasio je Babić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samom vrhu Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno Slika nije dostupna Mali mljekari strahuju Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka

>> Jakovina: Mljekari će morati biti zadovoljni s otkupnom cijenom od 15 lipa

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, koji su mljekari osnovali na sastanku, kazao je da će farmeri sutra s mlijekom ponuditi svoje mještane i prijatelje. "Grehota je baciti ono što si mukom stekao, a mi ga s mukom proizvodimo, onda je bolje podijeliti ga ljudima na farmama jer zakonski javno ne smijemo dijeliti, a ako ne bude bilo odaziva onda ćemo ga proliti po njivama“, kazao je Laslo. Procijenio je da će na na farmama u ponedjeljak ostati oko milijun litara mlijeka.

Problem zbog kojeg farme u Hrvatskoj zatvaraju svoja vrata počeo je u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili cijenu s 2 kune i 65 lipa na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2 kune i 9 lipa i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da nema prostora za povećanje cijene mlijeka Laslo je ministru zamjero da tako olako govori kako se cijena mlijeka ne može podići, a za cijene struje, plina, goriva se nikoga ne pita kada poskupljuju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene