Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daje rezultate

'Program plus' smanjio liste čekanja za 47.139 pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući "Programu plus" liste čekanja smanjene su za 47.139 pacijenata, koji su u dodatnim terminima obavili pretrage i zahvate na koje se najduže čeka, istaknuo je u četvrtak pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić predstavljajući rezultate programa koji se u hrvatskim bolnicama provodi od 11. veljače.

Zavod za gastroenterologiju KBC-a Osijek proglašen je najboljim zdravstvenim timom u provedbi "Programa plus" u ožujku, najbolja bolnica druge kategorije bila je KB Sveti Duh, a najbolja bolnica treće kategorije OB dr. Ivo Pedišić iz Siska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promocija zdravog života Ministar Varga na utrci '162 stube' Slika nije dostupna Karlovčanima uspjelo VIDEO Evo kako se smanjuju liste čekanja u bolnicama

Osječki Zavod za gastroenterologiju u potpunosti je ukinuo liste čekanja - na gastroskopiju se čeka dva dana, a za kolonoskopiju pacijenti dobivaju termin za manje od četiri dana.

KB Sveti Duh dobio je priznanje za ukidanje čekanja na sve laboratorijske pretrage krvi, dok je sisačka Opća bolnica nagrađena za skraćivanje čekanja na CT dijagnostiku s pet mjeseci na manje od mjesec dana. Smanjeno je i čekanje na UZV srca s 380 dana na 240 dana.

Varga: Izgubili smo 138 milijuna kuna, ali prava pacijenata nećemo dirati

"Program plus" daje dobre rezultate zahvaljujući bolnicama koje daju doprinos radeći u svoje slobodno vrijeme. Zahvaljujući njima prestaje grozna neizvjesnost koju pacijentima donosi iščekivanje na pretragu, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga prilikom predstavljanja rezultata programa.

Upozorio je da i građani snose odgovornost za vlastito zdravlje, te ponovno uputio apel svima da se odazovu na pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Ti pregledi ne oduzimaju puno vremena ni angažmana, potpuno su besplatni i bezbolni. Mogućnost izlječenja u slučaju loše dijagnoze puno je bolja nego kada bolest napreduje, ističe Varga.

Pomoćnik ministra Korolija Marinić očekuje da će se s vremenom potreba za "Programom plus" smanjiti, kako pokazuje primjer u Osijeku gdje je termine na gastroenterologiji moguće dobiti u redovnom radnom vremenu.

Kao svijetli primjer naveo je i KBC Rijeku gdje se danas na UZV abdomena, karotida, mamografiju i gastroskopiju čeka manje od 30 dana, a na UZV srca u OB Bjelovar prosjek dana čekanja smanjen je s 320 na 241 dan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene