Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije pamuk nego sintetika

Pazite: Na 85 posto robe su lažni podaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dva mjeseca češljanja, državni inspektorat uhvatio je čak 85 posto komada odjeće na kojoj je napisan neistinit sastav materijala. Da stvar bude zanimljivija, riječ je o poznatim brandovima. Izvan prometa stavljeno je gotovo osam tisuća komada robe.

Cipelice, kapice, majice, vruće hlačice, ovih dana sve je u pola cijene. I dok natpisi o rasprodajama vrište s gotovo svakog izloga, građani mahnito kupuju na što god nalete. Što piše na etiketi za većinu nije ni važno. Samo da je jeftino. Posljednja dva mjeseca pročešljali su 502 trgovine. Od 177 izuzetih komada odjeće - u 85 posto bilo je lažnih, ali i nepotpunih podataka o sastavu vlakna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 17. ožujka Provjerili smo koje su trgovine otvorene ovu nedjelju Kreću sezonska sniženja - 3 Sljedećih 60 dana Počinju sniženja, cijene će padati u tri kruga. Čuvajte se online prevara: "Ako zvuči nevjerojatno..."

Laboratorijska analiza

'Nakon dobivenih konačnih izvješća o ispitivanju, privremeno je stavljeno van prometa 7.734 komada robe u vrijednosti dva milijuna i 700 tisuća kuna', odgovorili su nam iz Državnog inspektorata. Potaknuti podacima i mi smo krenuli u akciju. U jednoj poznatoj trgovini odjeće slučajnim odabirom kupili smo majicu. Po izlasku, shvatili smo da ima dvije deklaracije. Na jednoj piše - čista viskoza, na drugoj - čisti pamuk. Kako bi bili sigurni o čemu se radi, odnijeli smo ju u laboratorij na analizu. Nakon samo jedne kapi reagensa, određena vlakna su reagirala. I pod mikroskopom, naše su se sumnje i službeno potvrdile. Već pri prvoj kupnji i mi smo naišli na nepravilnost i zaključili što se dogodilo.

Prvo gledamo etiketu

'U principu na ovoj majici je pogrešno samo to što ovdje piše 100 posto pamuk. Očigledno onaj tko je ljepio etikete, zalijepio je od nekog drugog proizvoda. Potrošač prvo što gleda jest etiketa, a rijetko kad netko okreće, tako da ovo je u svakom slučaju i je i nije krivo deklarirano', objasnio nam je Marijan Povodnik, sudski vještak za tekstil, kožu i obuću. Najčešće prevare su u omjerima poliesterskog vlakna i pamuka. No, običan kupac to ne može uvidjeti u trgovini, već samo na analizi. I dok se jedni time ne zamaraju, oni drugi što pomno čitaju svaku deklaraciju, osuđeni su im vjerovati. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene