Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar u Dnevniku Nove TV:

'Problemi mljekarske industrije se ne smiju lomiti preko leđa proizvođača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV je bio ministar Tihomir Jakovina.

'Kriza s mlijekom i otkupom mlijeka je nešto što već traje tjednima. Najavom Dukata da raskida promemoriju, da više neće plaćati otkupnu cijenu prema promemoriji iz 2009. je izazvalo određeno nezadovoljstvo i nije naišlo na plodno tlo kod proizvođača mlijeka. Ne vidimo mogućnost jednostranog raskida promemorije i pozivanje na tržišnu cijenu. Kao ministarstvo smo odmah uočili probleme. Za isti smo stol doveli sve proizvođače mlijeka i mljekare', rekao je ministar Jakovina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tolušić o nepravilnostima: ''Nitko ne bi trebao koristit svoj položaj da netko njegov dobiva projekte'' Slika nije dostupna Dužnost zove 'MINISTRE, ZOVE VAS PREMIJER!' Grabar Kitarović posjetila Jakovinu, a on pobjegao

>> Nezadovoljni mljekari prolijevaju mlijeko u kanalizaciju!

Što ćete poduzeti?

Mi kao ministarstvo ne možemo odlukom formirati cijenu. Možemo biti moderator izmedu proizvođača mlijeka i mljekarske industrije da bi se došlo do kompromisa, odnosno novog izračuna cijene mlijeka koji bi bio prihvatljiv jednima i drugima.

Što je dogovoreno?

Govorimo o savjetu koji je održan u srijedu. Od pet zaključaka tri su najvažnija. Prvi je da će se sve količine mlijeka otkupiti, neće biti viškova mlijeka. Druga je stvar da će sukladno praksi u EU predstavnici mljekarske industrije i udruge proizvođača dogovoriti o modelu otkupa mlijeka. 2,66 je sada cijena prema promemoriji i takva je u EU, odnosno 35 centi. Nažalost ostali uvjeti kod nas nisu takvi. Pad kupovne moći. Mi ne držimo stranu niti mljekarskoj industriji niti proizvođačima, tražimo kompromis.

U prethodnim Vladama je uvijek bio isti model. Seljaci izađu na ceste, a Vlada popusti. Hoće li i kod vas prevladavati isti model?

Govorimo o argumentiranoj raspravi. S jedne strane proizvođača, koji imaju visoke inpute i opterećeni su visokim kamatama kreditima koje su podigli da bi svoje farme napunili grlima. Govorimo o poteškoćama u proizvodnji hrane, nemogućnosti dolaska do većih zemljišnih površina. Govorimo o nizu problema koji imaju proizvođači mlijeka. Razumijemo i poteškoće koje imaju i prerađivači, ali se oni ne mogu lomiti preko proizvođača.

Vi ste se u dosadašnjim istupima pravdali dugovima koje je ministar Čobanković ostavio - na koji način to premostiti s ovim novim - nižim proračunom? Hoćete li tražiti istrage oko dugova i problema koje ste zatekli?

Situacija je tava kakva je. Mi smo napravili kvalitetnu analizu zatečenog stanja. Nažalost, poticaji za 2011. uglavnom nisu isplaćeni. Ostale su obveze ovaj Vladi i ministarstvu i mi ne bježimo od njih i sve ćemo što je po zakonu isplatiti.

Hoćete tražiti istragu oko dugova i vidite li tu kaznenu odgovornost?

Zamjeram Čobankovicu što je dugove prikazao kao puno manje. Ne vidim kaznenu dgovornost. Vidim nerad, neodgovornost i nekvalitetan odnos prema sredstvima proračuna. Vidim nedostatak kontrole, loše pravilnike, nedostatke zakona o potporama što će se izmijeniti za 2012. I u tom dijelu ćemo imati puno pravičniju raspodjelu sredstava.

Kakvu poruku imate za ove prosvjednike koji će noćas stići s traktorima?

Mi ćemo i danas i sutra razgovarati s proizvođačima i prerađivačima, pronaći ćemo kompromisno rješenje. Ovaj sastanak u srijedu je iznjedrio zaključke blizu toga. Kroz veljaču moramo imati novi model izračuna cijena koji će odgovarati jednima i drugima i prema njemu izračunati cijenu i za veljaču i naredni period.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene