Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka u Poljskoj

Pristupni ugovor s EU na prijelazu iz studenog u prosinac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kada smo završili pregovore, rekla sam da će Hrvatska štititi i isticati svoje kršćanske korijene. I to je jedan od razloga zašto bi Varšava bila dobro mjesto za potpisivanje ugovora', istaknula je premijerka Kosor.

Hrvatska će pristupni ugovor s EU najvjerojatnije potpisati u Varšavi i to na prijelazu iz studenog u prosinac. Objavili su to u srijedu u Varšavi hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njezin poljski kolega Donald Tusk.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

Zahtjevan posao

Pomicanjem termina potpisivanja prema studenom, premijerka Kosor dobiva jak vjetar u leđa neposredno prije izbora koji bi, prema vladajućoj koaliciji, bili 4. prosinca. Iako je i bilo izgledno da će upravo J. Kosor staviti potpis na ugovor, sada će ga potpisati kao premijerka, a ne na čelu tehničke vlade. Tusk je termin objasnio time da je prosinac zauzet klimatskim summitom, sastankom Europskog vijeća i božićnim blagdanima, no detalje o potpisivanju dogovorit će s J. Kosor sredinom rujna kad će u Zagreb, kako je najavio, osobno donijeti završni tekst ugovora.

Poljska je, slažu se strani diplomati, napravila manevar u korist premijerke. Iako su kolale glasine da će ugovor biti potpisan 9. prosinca u Bruxellesu, Večernji je upozoravao da diplomati prstom upiru u Poljsku. Uostalom, poljski premijer svoju je sklonost hrvatskoj premijerki, kolegici i po stranačkoj liniji pučana, slično kao i mađarski premijer Viktor Orban, iskazivap i ranije. S druge strane, i Tusku odgovara potpisivanje ugovora u Varšavi, kao demonstracija značaja, posebice jer se i on priprema za izbore. Riječ je doduše o tehnički zahtjevnom poslu jer u Varšavu treba dovesti visoke europske dužnosnike. Čak i ako sve ne bude savršeno, Poljska će ostati zabilježena kao država u kojoj je, nakon duže pauze, Unija primila novog člana.

V. Pusić: HDZ iznad države

'Po mojim informacijama 1. ili 2. prosinca su najraniji mogući datumi za potpisivanje pristupnog ugovora. HDZ će, čini se, pokušati iskoristiti EU za stranačku, a ne za državnu stvar', smatra Vesna Pusić. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU pojasnila je da bi za Hrvatsku bilo bolje da se ugovor potpiše 9. prosinca jer bi ga u tom slučaju potpisali šefovi država, a ne niže rangirani dužnosnici. 'Tehnički gledan, ugovor može potpisati bilo tko pa i veleposlanici akreditirani pri EU, no na Europskom vijeću bi to ipak bilo na najvšoj razini jer će tamo biti šefovi država', rekla je Pusić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene