Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporno potvrđivanje običnom većinom

Svi saborski klubovi osim Lesara podržali Sjevernoatlantski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi su saborski klubovi danas podržali potvrđivanje Sjevernoatlantskog ugovora, iako su oni oporbeni prigovorili proceduri budući da se potvrđivanje predviđa običnom, a ne dvotrećinskom većinom, dok je nezavisni zastupnik Dragutin Lesar iz tog razloga najavio da će uskratiti potporu Sjevernoatlantskom ugovoru.

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak izvijestio je kako su se klubovi složili da će o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora glasovati u podne.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Podržavši ulazak u NATO, Zoran Milanović (SDP) upozorava da je NATO politički savez, te da Hrvatska svojim ulaskom u njega prenosi i svoju sudbinu. Pritom izražava neslaganje odlukom vladajućih da se Ugovor potvrđuje običnom većinom, dok se, primjerice, odluka o slanju vojnika u Sierra Leone donosi dvotrećinskom većinom.

'Malo svjetla na kraju tunela'

S tim se složio i Damir Kajin (IDS), ali je i naglasio da je ulazak u taj savez u sadašnjem trenutku gospodarske krize 'malo svjetla na kraju tunela'. 'NATO nam treba kao kruh svagdašnji', rekao je Kajin dodavši da bi između ulaska u NATO i dobre turističke sezone uvijek birao dobru sezonu jer, kaže, ona život znači. No, nastavlja, ulaskom u Savez dobivamo demokratsku legitimaciju i potvrdu da pripadamo europskom civilizacijskom krugu.

Vesna Pusić (HNS) naglašava da ulazak u NATO znači sigurnost i stabilnost, a ulaskom će uloga Hrvatske biti i širenje stabilnosti na užu regiju, jugoistočnu Europu, ali i na širu, crnomorsku regiju koja još uvijek ima sigurnosnih problema. 'Ulazak u NATO za Hrvatsku je jedan od dva koraka koji su temeljna zadaća ove generacije političara, a to je institucionalno osigurati temelje za sigurnost zemlje preko članstva u NATO-u i članstva u EU', rekla je Pusić.

Krešimir Ćosić (HDZ) istaknuo je da je članstvo u NATO-u vanjskopolitički i sigurnosni cilj i konstanta hrvatske državne politike od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća. 'Članstvo u Savezu čvrst je temelj za sigurnost Hrvatske, a NATO će dobiti pouzdanog saveznika', istaknuo je podsjetivši da već sada Hrvatska u mirovnim misijama u svijetu sudjeluje s gotovo 500 vojnika.

Josip Friščić (HSS) pohvalio je napore hrvatske politike u približavanju NATO-u, napominjući da je na početku tog procesa bio nizak postotak potpore ulasku u taj vojni savez, a da to danas konsenzualno podupiru sve parlamentarne stranke, dok je potpora građana viša od 60 posto.

Šemso Tanković je u ime Kluba nacionalnih manjina kazao je kako i predstavnici manjina podupiru ulazak Hrvatske u NATO, napominjući da su matične države velikog broja manjina već članice tog saveza, dok je Ratko Gajica (SDSS) za članstvo u NATO-u rekao da je s jedne strane motiv, a s druge da Hrvatska postane još bolje mjesto za život.

Lesar protiv jer ugovor može potvrditi samo 39 zastupnika

Nezavisni Dragutin Lesar najavio je, pak, da neće poduprijeti potvrđivanje Sjevernoatlantskog ugovora, prigovorivši proceduri po kojoj se ulazak u NATO u Saboru može potvrditi običnom većinom, odnosno glasovima tek 39 zastupnika, unatoč poslovničkoj odredbi da se takve odluke donose dvotrećinskom većinom, te opravdanim zahtjevima za raspisivanje referenduma.

Ministar obrane Branko Vukelić uzvratio je kako je, po njegovu mišljenju, od procedure bitnija poruka koju Hrvatska šalje u svijet - suglasje svih parlamentarnih stranaka i preko 60-postotna potpora građana ulasku u NATO.

Raspisivanje referenduma o ulasku u NATO smatra nepotrebnim, jer bi, smatra, to značilo sammo trošenje novca za nešto što je kroz potporu stranaka i većine građana već iskazano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene