Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajuće

Ne vjerujete u klimatske promjene? Pogledajte kako je rasla temperatura u Hrvatskoj od početka 20. stoljeća do danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene svake godine osjećamo sve snažnije, a za sve skeptike ovdje je i grafički prikaz iznaprosječno toplih dana posljednjih 100 godina.

Znanstvenik koji proučava klimatske promjene sa Sveučilišta Reading osmislio je jednostavni grafički prikaz iznadprosječno toplih i hladnih dana posljednjih od početka 20. stoljeća do danas kako bi u javnosti podigao svijest o opasnostima koje nam prijete zbog klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

Dani hladniji od prosjeka označeni su plavom bojom, a topliji crvenom. Grafički prikaz iznadprosječno toplih i hladnih dana u posljednjih dva desetljeća pokazuje neprestani porast temperature na globalnoj razini, no dostupni su podaci i za gotovo svaku zemlju pojedinačno.

Profesor koji radi na projektu "Warming Stripes" (crte zagrijavanja) na čijim stranicama možete vidjeti prikaz za pojedino područje, kaže kako je to "jednostavan prikaz kako se svijet zagrijava".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Mali tornado" VIDEO Tornado u Belgiji opustošio grad i oštetio gotovo stotinu kuća, 17 osoba ozlijeđeno: Letjeli su krovovi, zidovi, bandere, stabla...

"Ove grafike mogu pomoći da se započne razgovor o sve većim rizicima klimatskih promjena na lokalnim razinama kao i o potrebnim akcijama kako bi se izbjegle najgore posljedice", rekao je Ed Hawkins za Independent.

Klimatske promjene sigurnosni rizik

Vojni i sigurnosni dužnosnici početkom lipnja upozorili su kako hitno potrebna nova globalna pravila za borbu protiv klimatskih migracija i reguliranje novih tehnologija geoinženjeringa.

"Bez koordinirane politike o oba pitanja, svijet riskira pojavu više sukoba bez ikakvog mehanizma za njihovo rješavanje na međunarodnoj razini", rekla je Erin Sikorsky, zamjenica ravnatelja Centra za klimu i sigurnost sa sjedištem u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuti su Veliki prosvjed liječnika: ''Pandemija će završiti, ali ne postoji cjepivo protiv druge opasnosti koja nam prijeti''

Stručnjaci Međunarodnog vojnog vijeća za klimu i sigurnost (IMCCS) u izvješću objavljenom u 7. lipnja pozvali su na brže mjere za suzbijanje emisija zagrijavanja planeta i veće napore na rješavanju posljedica klimatskih promjena.

"Sve veći intenzitet klimatskih opasnosti napet će vojne i sigurnosne službe diljem svijeta jer su pozvane da odgovore na klimatske krize", upozorili su iz IMCCS-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene