Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonita naplata

PRIJEVREMENA OTPLATA KREDITA: ''Ako ste platili izlaznu naknadu, od banke tražite povrat novca''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik Goran Aleksić u ime Kluba Živog zida i Stranke narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA) upozorio je u petak kako Hrvatske banke naplaćuju nezakonito izlazne naknade kod prijevremene otplate kredita, a dokaz za to je, kaže, pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru.

"Banke naplaćuju nezakonito izlazne naknade kod prijevremene otplate kredita. Dokaz da je tako je pravomoćna presuda Županijskog suda u Vukovaru kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Županji da Hypo banka mora vratiti klijentu uplaćenu izlaznu naknadu za prijevremenu otplatu kredita zato što banka nema pravo naplaćivati nekakvu štetu koju je pretrpjela zbog prijevremene otplate kredita", upozorio je Aleksić nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Pročitajte i ovo Prešutni minusi - 3 Plan u završnoj fazi Odzvonilo je prešutnim minusima: Znate li koja je razlika između njih i dopuštenih prekoračenja? Doznajte i koja su vaša prava Slika nije dostupna Banke mijenjaju anekse Udruga Franak prijavila nepravilnosti u konverzijama kredita

To se, ističe, ne smije naplaćivati. Udruga Franak je na svojim stranicama objavila predložak na temelju kojeg svaki dužnik koji je već platio izlaznu naknadu, koji je prijevremeno otplatio svoj kredit, može zahtijevati da mu banka mirnim putem vrati taj iznos, a u suprotnom bi mogao tužiti banku i zahtijevati taj iznos.

Radi se, kaže, o neosnovano stečenoj dobiti banke jer ona svoju izmaklu dobit smatra svojom štetom. Postoji sumnja, tvrdi Aleksić, da su i ulazne naknade banaka nezakonite jer nisu ni u čemu utemeljene.

"Ja više ne znam što je u bankarskom poslovanju zakonito... Očekujem pomoć kolega iz Mosta i HDZ-a i da se stane na kraj nezakonitom poslovanju banaka, da se zakonskim izmjenama utvrdi da banke moraju dogovoriti s dužnicima početne fiksne marže - s onima s kojima to nisu ugovorili - i da se pokuša naći način da se svim dužnicima vrati preplaćeni iznosi i kamate jer postoje pravomoćne presude koje mogu biti temelj za zakonska rješenja", poručio je Aleksić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene